De meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer

Het leggen van een nieuwe vloer is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Dit verschilt per vloer. Zo moet je met een klik PVC vloer rekening houden met andere punten dan bij het leggen van een visgraat laminaatvloer. Toch worden bij het leggen van verschillende vloeren, regelmatig dezelfde fouten gemaakt. We hebben zes punten voor je op een rijtje gezet, om te voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt!

1. De ondergrond is niet egaal

Als je een PVC vloer gaat leggen, is het belangrijk dat de bodem egaal is. Het is jammer als de vloer is gelegd, maar er oneffenheden zichtbaar zijn. Dit kan komen door een ongelijke ondergrond. Ga je de ondergrond egaliseren? Dan wordt de ondergrond helemaal egaal gemaakt voordat het PVC wordt geplakt. Als je dit niet doet, dan bestaat de kans dat er oneffenheden uit de ondergrond door het materiaal heen komen. Bij parket en visgraat laminaat leggen is het niet altijd nodig om een ondervloer te egaliseren. Als je een parketvloer gaat verlijmen, dan is een egale ondergrond wel essentieel!

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een ondervloer te gebruiken. Ondervloer platen zijn een goede optie voor de ruige ondergrond. Toch is een ondervloer niet gemaakt voor het egaliseren, maar ter ondersteuning en bescherming van de vloer. Het beschermt je vloer tegen bijvoorbeeld vocht uit de ondergrond. Dit voorkomt dat je vloer bijvoorbeeld omhoog komt.

 

2. Snelle raad doet zelden baat

Hoeveel tijd kost laminaat leggen? Hoeveel tijd ben ik kwijt aan een PVC vloer? Deze vragen horen we vaker. Het leggen van een nieuwe vloer kost veel tijd. Hou er daarom in je planning rekening mee dat het leggen van de vloer een tijdrovende klus is. Als je te snel en te onzorgvuldig te werk gaat, kan het achteraf alleen maar extra geld gaan kosten. Door te werken met een goede, uitgebreide planning heb je genoeg tijd om rustig aan het werk te gaan. Daarnaast is er geen reden voor stress als het leggen van de vloer uitloopt. Hou er rekening mee dat het niet alleen tijd kost om de vloer te leggen, maar dat er meer bij komt kijken. Bij sommige vloeren moet je namelijk soms een aantal dagen wachten voordat je er meubels op mag plaatsen, of voordat je er over mag lopen. Hou hier ook rekening mee bij het maken van je planning.

3. Te strak tegen de muur leggen

Het probleem dat vloeren, bijvoorbeeld laminaat, te strak tegen de muur worden gelegd komt vrij vaak voor. Een vloer heeft ruimte nodig om te werken (uitzetten en krimpen). Ga daarom bij het leggen van de vloer altijd uit van een ruimte van 1 centimeter tussen de vloer en de muur, zodat de vloer nog kan uitzetten. Op plaatsen waar geen hoge plint kan komen, wordt de vloer geregeld te strak tegen de muur aangelegd. Toch is het ook op deze plekken van belang om rekening te houden met de afstand tussen de vloer en de muur. Ook hier raakt de vloer zijn werking niet kwijt, waardoor het ook hier kan gaan uitzetten. Het uitzetten van de vloer leidt tot bollingen, kraakvloeren en het breken van verbindingen of planken. We raden je daarom aan om overal een afstand te houden van 1 centimeter. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dit weg te werken: denk aan plakplinten, strippen of deklijsten.

4. Geen rekening houden met snijverlies

Als je een vloer koopt, is het onmogelijk om precies uit te komen met een aantal planken of vierkante meters. Daarom moet je altijd rekening houden met het snijverlies. Meestal blijft er aan het eind van iedere baan planken een stuk vloerdeel over. Heeft deze plank nog een redelijke lengte? Dan kan je in de volgende baan beginnen met het overgebleven zaakstuk. Is het overgebleven stuk korter dan 40 centimeter? Dan is het helaas niet meer bruikbaar. De niet bruikbare stukken worden ook wel zaagverlies genoemd. Als je gaat inkopen, dan moet je bij een standaard legpatroon rekening houden met een snijverlies van 7%. Als je hier geen rekening mee houdt, dan hou je niet genoeg planken over om de vloer af te maken. Bij andere legpatronen, zoals bij een PVC visgraat vloer of een ladder motief moet je uitgaan van meer snijverlies, bij de visgraatvloer is dit minimaal 12%. Bestel daarom altijd genoeg!

5. De vloer niet acclimatiseren

Als je de vloer in huis hebt, is het niet verstandig om de vloer direct te gaan leggen. Dit geldt vooral voor parketvloeren, maar ook bij verschillende PVC- en laminaatvloeren is dit van belang. De vloer kan namelijk gaan werken (uitzetten of krimpen). Het is daarom aan te raden om de vloer minimaal 48 uur in de ruimte te leggen waar hij uiteindelijk komt te liggen: acclimatiseren. Door je vloer de tijd te geven, minimaliseer je de kans op bollingen, kiervormingen, hoeken die omhoog komen of scheuren in de planken.

Ook kan je vloer na het leggen omhoog komen als deze niet goed geacclimatiseerd is. Door het uitzetten kunnen de stroken bijvoorbeeld elkaar omhoog duwen en hierdoor kromtrekken. Dit is natuurlijk eeuwig zonde. Sla het acclimatiseren zeker niet over.

 

6. Instructies niet lezen

Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar toch is het niet lezen van de instructies een van de meest gemaakte fouten. Mensen gaan aan de slag zonder de leginstructies te lezen, waarbij ze uitgaan van de kennis die ze hebben opgedaan met eerdere ervaringen. Helaas is het niet zo dat alle vloeren met een klikverbinding altijd hetzelfde gelegd moeten worden. Iedere verbinding heeft namelijk een eigen methode. Daarom raden we het zeker aan om eerst de instructies goed door te lezen, voordat je de vloer gaat leggen. Dit bespaart je uiteindelijk veel tijd!

Een andere veelgemaakte fout is dat mensen bij het leggen van een vloer direct met een hamer de vloer aantikken. Een tip van ons: hierdoor zijn verschillende aanslagblokjes verkrijgbaar. Deze beschermen de verbinding van de plank. Bestel daarom altijd een legsetje als je een vloer gaat leggen.

 

Je nieuwe vloer laten leggen

Wil je graag een nieuwe vloer, maar zie je het niet zitten om zelf een vloer te leggen? Dan ben je bij Stile Floors aan het juiste adres. Wij helpen je graag van A tot Z: van het kiezen van een vloer tot het leggen en afwerken. Neem contact met ons op of vraag een gratis adviesgesprek bij jou op locatie aan.

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

traprenovatie van PVC

Alles over een traprenovatie

Voordat je begint aan een traprenovatie, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1702 reviews.