De meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer
Het leggen van een nieuwe vloer is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Dit verschilt per vloer. Zo moet je met een klik PVC vloer rekening houden met andere punten dan bij het leggen van een visgraat laminaatvloer. Toch worden bij het leggen van verschillende vloeren, regelmatig dezelfde fouten gemaakt. We hebben zes punten voor je op een rijtje gezet, om te voorkomen dat jij dezelfde fouten maakt!
1. De ondergrond is niet egaal
Als je een PVC vloer gaat leggen, is het belangrijk dat de bodem egaal is. Het is jammer als de vloer is gelegd, maar er oneffenheden zichtbaar zijn. Dit kan komen door een ongelijke ondergrond. Ga je de ondergrond egaliseren? Dan wordt de ondergrond helemaal egaal gemaakt voordat het PVC wordt geplakt. Als je dit niet doet, dan bestaat de kans dat er oneffenheden uit de ondergrond door het materiaal heen komen. Bij parket en visgraat laminaat leggen is het niet altijd nodig om een ondervloer te egaliseren. Als je een parketvloer gaat verlijmen, dan is een egale ondergrond wel essentieel!
Het is in sommige gevallen ook mogelijk om een ondervloer te gebruiken. Ondervloer platen zijn een goede optie voor de ruige ondergrond. Toch is een ondervloer niet gemaakt voor het egaliseren, maar ter ondersteuning en bescherming van de vloer. Het beschermt je vloer tegen bijvoorbeeld vocht uit de ondergrond. Dit voorkomt dat je vloer bijvoorbeeld omhoog komt.
2. Snelle raad doet zelden baat
Hoeveel tijd kost laminaat leggen? Hoeveel tijd ben ik kwijt aan een PVC vloer? Deze vragen horen we vaker. Het leggen van een nieuwe vloer kost veel tijd. Hou er daarom in je planning rekening mee dat het leggen van de vloer een tijdrovende klus is. Als je te snel en te onzorgvuldig te werk gaat, kan het achteraf alleen maar extra geld gaan kosten. Door te werken met een goede, uitgebreide planning heb je genoeg tijd om rustig aan het werk te gaan. Daarnaast is er geen reden voor stress als het leggen van de vloer uitloopt. Hou er rekening mee dat het niet alleen tijd kost om de vloer te leggen, maar dat er meer bij komt kijken. Bij sommige vloeren moet je namelijk soms een aantal dagen wachten voordat je er meubels op mag plaatsen, of voordat je er over mag lopen. Hou hier ook rekening mee bij het maken van je planning.
3. Te strak tegen de muur leggen
Het probleem dat vloeren, bijvoorbeeld laminaat, te strak tegen de muur worden gelegd komt vrij vaak voor. Een vloer heeft ruimte nodig om te werken (uitzetten en krimpen). Ga daarom bij het leggen van de vloer altijd uit van een ruimte van 1 centimeter tussen de vloer en de muur, zodat de vloer nog kan uitzetten. Op plaatsen waar geen hoge plint kan komen, wordt de vloer geregeld te strak tegen de muur aangelegd. Toch is het ook op deze plekken van belang om rekening te houden met de afstand tussen de vloer en de muur. Ook hier raakt de vloer zijn werking niet kwijt, waardoor het ook hier kan gaan uitzetten. Het uitzetten van de vloer leidt tot bollingen, kraakvloeren en het breken van verbindingen of planken. We raden je daarom aan om overal een afstand te houden van 1 centimeter. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dit weg te werken: denk aan plakplinten, strippen of deklijsten.
4. Geen rekening houden met snijverlies
Als je een vloer koopt, is het onmogelijk om precies uit te komen met een aantal planken of vierkante meters. Daarom moet je altijd rekening houden met het snijverlies. Meestal blijft er aan het eind van iedere baan planken een stuk vloerdeel over. Heeft deze plank nog een redelijke lengte? Dan kan je in de volgende baan beginnen met het overgebleven zaakstuk. Is het overgebleven stuk korter dan 40 centimeter? Dan is het helaas niet meer bruikbaar. De niet bruikbare stukken worden ook wel zaagverlies genoemd. Als je gaat inkopen, dan moet je bij een standaard legpatroon rekening houden met een snijverlies van 7%. Als je hier geen rekening mee houdt, dan hou je niet genoeg planken over om de vloer af te maken. Bij andere legpatronen, zoals bij een PVC visgraat vloer of een ladder motief moet je uitgaan van meer snijverlies, bij de visgraatvloer is dit minimaal 12%. Bestel daarom altijd genoeg!
5. De vloer niet acclimatiseren
Als je de vloer in huis hebt, is het niet verstandig om de vloer direct te gaan leggen. Dit geldt vooral voor parketvloeren, maar ook bij verschillende PVC- en laminaatvloeren is dit van belang. De vloer kan namelijk gaan werken (uitzetten of krimpen). Het is daarom aan te raden om de vloer minimaal 48 uur in de ruimte te leggen waar hij uiteindelijk komt te liggen: acclimatiseren. Door je vloer de tijd te geven, minimaliseer je de kans op bollingen, kiervormingen, hoeken die omhoog komen of scheuren in de planken.
Ook kan je vloer na het leggen omhoog komen als deze niet goed geacclimatiseerd is. Door het uitzetten kunnen de stroken bijvoorbeeld elkaar omhoog duwen en hierdoor kromtrekken. Dit is natuurlijk eeuwig zonde. Sla het acclimatiseren zeker niet over.
6. Instructies niet lezen
Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar toch is het niet lezen van de instructies een van de meest gemaakte fouten. Mensen gaan aan de slag zonder de leginstructies te lezen, waarbij ze uitgaan van de kennis die ze hebben opgedaan met eerdere ervaringen. Helaas is het niet zo dat alle vloeren met een klikverbinding altijd hetzelfde gelegd moeten worden. Iedere verbinding heeft namelijk een eigen methode. Daarom raden we het zeker aan om eerst de instructies goed door te lezen, voordat je de vloer gaat leggen. Dit bespaart je uiteindelijk veel tijd!
Een andere veelgemaakte fout is dat mensen bij het leggen van een vloer direct met een hamer de vloer aantikken. Een tip van ons: hierdoor zijn verschillende aanslagblokjes verkrijgbaar. Deze beschermen de verbinding van de plank. Bestel daarom altijd een legsetje als je een vloer gaat leggen.
Je nieuwe vloer laten leggen
Wil je graag een nieuwe vloer, maar zie je het niet zitten om zelf een vloer te leggen? Dan ben je bij Stile Floors aan het juiste adres. Wij helpen je graag van A tot Z: van het kiezen van een vloer tot het leggen en afwerken. Neem contact met ons op of vraag een gratis adviesgesprek bij jou op locatie aan.
Inspiratie of tips nodig?
Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog