Alles over vloeren en vloerverwarming

Stel je voor: het is zondagmiddag en het begint buiten al een beetje fris te worden. Niets fijner dan binnen op sokken op een heerlijk warme vloer te lopen. Naast dat vloerverwarming prettig is om de koude voeten tegen te gaan, heeft het product nog veel meer voordelen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je weten wat de voordelen zijn? Lees dan verder, in deze blog van Stile Floors vertellen we je er alles over.

 

Wat is vloerverwarming?

Dit type centrale verwarming regelt het klimaat in huis door de vloer te verwarmen. Er kan verwarmd worden met twee soorten verwarmingssystemen: elektrische en watergedragen systemen. Een elektrisch verwarmingssysteem, ook wel droog systeem genoemd, is in installatie en in gebruik eenvoudig. Daarnaast is het onderhoudsvrij en gecombineerd met een slimme thermostaat ook energiezuinig. Het kan op drie manieren gelegd worden. Zo zijn er kant-en-klare vloerverwarmingsmatten die direct in de lijmlaag gelegd kunnen worden, is er speciaal verwarmingsfolie voor houten- en laminaatvloeren en zijn er losse kabels voor dekvloeren of als uitbreiding. Het voordeel van de elektrische variant is dat de warmte bijna direct wordt afgegeven aan de vloer. Daardoor is het snel aangenaam in huis.

Het watergedragen systeem, ook wel nat systeem genoemd, werkt met opgewarmd water in plaats van op elektriciteit. Je kunt het installeren met natbouw en droogbouw. Natbouw komt vooral terug bij nieuwbouwwoningen. De verwarmingsbuizen worden dan direct in de dekvloer bevestigd. Als er al een vloer ligt, kunnen de buizen ook ingefreesd worden. Met een watergedragen systeem kies je voor een duurzame oplossing.

Bij Stile Floors adviseren we je graag over welk systeem het beste aansluit bij jouw woning.

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming worden er buizen onder de vloer geplaatst. De Cv-installatie of warmtepomp verwarmt het water en laat het door de buizen stromen. Omdat de buizen verdeeld worden over het gehele oppervlakte van de vloer, ontstaat een evenredige warmteverdeling.

De techniek is eigenlijk hetzelfde als bij een ‘gewone’ radiator. Bij een radiator wordt het water namelijk ook in de Cv-ketel opgewarmd en verspreid over de verschillende radiatoren. Het grootste verschil zit hem vooral in de verspreiding van de warmte. Warme lucht concentreert zich rondom de radiatoren en stijgt daarna op. Daardoor kan het op verschillende plekken in de ruimte warmer aanvoelen dan op andere plekken.

 

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Naast dat het product zorgt voor warme voeten, is het ook fijn voor je interieur én energierekening. Het product is niet voor niets zo populair geworden. Dit komt onder andere omdat dit type verwarming zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van warmte, vergeleken met radiatoren. Dit heeft een positief resultaat op je energierekening. Het is aanvankelijk dus een investering om aan te schaffen, maar op termijn wordt deze investering terug verdiend en bespaar je er zelfs geld mee op de energierekening.

Daarnaast zorgt vloerverwarming voor minder kans op huisstofmijt. Er ontstaat namelijk geen ophoping van stof. Ook is de kans op schimmel een stuk lager. Hoe dit kan? Dit komt omdat de verwarmingselementen zorgen zorgt dat het leefklimaat in huis stabieler is.

Wat zijn de voordelen?

Deze vorm van verwarmen heeft verschillende voordelen, we zetten het voor je op een rijtje:

  • Minder energieverbruik;
  • Geen koude voeten meer;
  • Milieuvriendelijker;
  • Een constante, aangename temperatuur;
  • Het zorgt voor een prettige omgevingswarmte;
  • Je hebt geen radiatoren meer nodig;

Hoe lang gaat vloerverwarming mee?

Gemiddeld gaat dit systeem meer dan vijftig jaar mee. Het is fijn dat de verschillende onderdelen zo lang meegaan. De verwarmingsbuizen in de vloer kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Bij Stile Floors installeren we de vloer door middel van infrezen. Bij deze manier van installeren worden er sleuven in de bestaande dekvloer gefreesd. Daarin worden de buizen gelegd en deze worden dichtgezet met een krimpvrije reparatiemortel.

 

Welke temperatuur bij vloerverwarming?

Voor de beste temperatuur, adviseren we je om deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30℃ en 40℃. Er zijn verschillende redenen om een maximale temperatuur aan te houden, je voorkomt namelijk scheurvorming in de dekvloer. Dit kan ontstaan als de vloer te snel warm of te heet wordt.

Daarnaast hebben temperatuurschommelingen invloed op de afwerkvloer. Als de temperatuur te warm wordt, kan een materiaal zoals PVC gaan krimpen of uitzetten.

Wanneer vloerverwarming aanzetten?

Veel mensen denken dat dit type verwarming hetzelfde werkt als bij ‘gewone’ radiatoren. Toch heeft een verwarming die verwerkt is in de vloer, hele andere eigenschappen. We zetten de belangrijke punten voor je op een rijtje:

  • Vul de cv-ketel goed aan (dit geldt als je het verwarmingstype hebt dat waterdragend is). In de zomer maak je minder gebruik van een cv-ketel dan in de wintermaanden. Mensen komen er dan vaak achter dat hun verwarming niet goed werkt als ze deze aanzetten. Je voorkomt dit probleem door voldoende druk op de cv-ketel te zetten.
  • Wacht een aantal weken. Als de buizen in cement zijn gelegd, is het niet mogelijk om de verwarming direct aan te zetten. Je moet minimaal zeven weken wachten voor dat je kunt verwarmen. Dat is de tijd die de dekvloer nodig heeft om volledig uit te harden.
  • Bij Stile Floors hebben we een opstartprotocol en een opstookprotocol. Hierin beschrijven we precies wat je moet bij het opstarten en opstoken van de vloer. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op, onze klantenservice geeft je graag meer informatie.

Vloerverwarming van Stile Floors?

Wist je dat je bij Stile Floors niet alleen terecht kunt voor een vloer, maar ook voor de verwarmingsbuizen onder de vloer? Je kunt je bij ons vrijblijvend laten informeren over passend advies van de mogelijkheden die er zijn voor jou. Wat zijn de voordelen van het aanleggen van dit product bij Stile Floors? Bij ons profiteer je van korte levertijden. Daarnaast regelen wij het complete plaatje voor je: voor zowel een vloer als de verwarming ben je bij ons aan het goede adres. Je kunt bij ons ook terecht voor het infrezen van de vloerverwarming en het laten aansluiten van de verdeler van je verwarming op de CV-ketel.

Infrezen?

Bij Stile Floors frezen we de verwarmingsbuizen in. Je kunt de buizen zowel infrezen als hoofd- als bijverwarming. Dit infrezen doen we met een professionele freesmachine. Een diamantzaag maakt sleuven in je dekvloer. Daarin komen de verwarmingsslangen te liggen, deze maken de vloer warm. In een nieuwbouwwoning wordt bijna altijd de vloerverwarming geïntegreerd. Dat wil zeggen: men legt eerst netten neer. Daaroverheen wordt de dekvloer gestort. Infrezen is in dat geval niet nodig, maar het volgen van het opstookprotocol is dan wel des te belangrijk. Een opstookprotocol moet je altijd uitvoeren bij een nieuwe dekvloer in combinatie met een traditionele CV ketel. In het geval van een nieuwe dekvloer in combinatie met een warmtepomp ligt dit nog anders. Onze klantenservice vertelt je hier graag meer over.

 

Hoe diep ligt vloerverwarming?

Het is belangrijk om te weten hoe diep het verwarmingssysteem gelegd moet worden. De buizen van de verwarming worden warm, waardoor de vloer warmte afgeeft. Als de buizen dieper liggen, duurt het langer voordat de vloer een aangename warmte afgeeft. Toch heeft het dieper leggen van de buizen ook een voordeel. De temperatuur koelt namelijk minder snel af in de vloer.

Als de buizen minder diep liggen, wordt het niet overal even warm. Daarnaast koelt de vloer ook sneller af. Daarom vinden we het bij Stile Floors van groot belang dat de buizen diep genoeg gelegd worden. Hierdoor verlies je minder energie.

 

Hoe lang moet beton drogen voor vloerverwarming?

Nadat de nieuwe betonvloer is gestort, moet deze op een natuurlijke manier drogen. Omdat bij het gieten van beton best veel water wordt gebruikt, is het belangrijk dat het zogenoemde ‘restvocht’ uit de vloer ontsnapt. Dit proces kan versneld worden door middel van een versneller in het beton. Je kunt ook een bouwdroger gebruiken, maar in feite adviseren we vanuit Stile Floors de algemene vuistregel: 1 cm = 1 week droogtijd. Als een betonvloer bijvoorbeeld 7 cm dik is, heeft het een natuurlijke drogingstijd van 7 weken.

Nadat de vloer op een natuurlijjke wijze is gedroogd, vind je hier ons opstartprotocol en opstookprotocol.

De vloerverwarming verdeler: waar plaatsen?

Er verdeler zorgt ervoor dat het water in de verwarmingsbuizen met een constante temperatuur verdeeld wordt. Dit regelt de verdeler door het water gelijkmatig rond te pompen door het systeem. Kies daarom een slimme plaats voor de verdeler. Het is belangrijk om een plek te kiezen waar je de verdeler makkelijk kunt installeren, maar ook netjes kunt wegwerken én waar de cv-leidingen naartoe kunnen worden geleid. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een verdeler onder de trap, in de berging of in de muur dicht bij de meterkast.

Wat kost vloerverwarming per m2?

Deze prijs is afhankelijk van het type verwarming, maar ook de manier van installeren. We krijgen bijvoorbeeld ook vaak de vraag: wat kost elektrische vloerverwarming?’ De volgende factoren beïnvloeden de prijs:

  • De manier van afleggen;
  • Het type verwarming: warm water of elektrisch;
  • De toepassing: hoofdverwarming of bijverwarming;
  • Het aantal vierkante meters;
  • De moeilijkheidsgraad: type ondervloer, bereikbaarheid, etc.;
  • De gewenste afwerking van de vloer.

 

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Als je besluit om vloerverwarming te laten leggen, is het belangrijk om ook te kiezen voor een vloer die geschikt is om te combineren met dit type verwarming. Bij Stile Floors heb je keuze uit verschillende vloeren die je kunt combineren met verwarming die uit de vloer komt. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan helpen we je graag. We vertellen je graag meer over de combinatie met PVC.

Waarom PVC?

Wil je maximaal resultaat halen uit je vloerverwarming? Kies dan voor PVC. Deze relatief dunne vloeren kunnen je woning goed verwarmen, dit komt omdat het de warmte goed geleid dankzij de lage warmteweerstand. Hierdoor combineer je dit type vloer perfect met vloerverwarming. Er is daarom ook geen speciale ondervloer nodig als je vloerverwarming gaat plaatsen. Het voordeel van PVC is dat je deze vloeren koopt in eindeloos veel kleuren, patronen en stijlen.

Bij PVC warmt de ruimte sneller op dan in vergelijking met wanneer er een dikker soort vloer op de vloerverwarming ligt. Hierdoor is het rendement bij PVC veel hoger dan bij andere vloeren. Ruimtes worden sneller warm en de installatie hoeft minder lang te werken

Welke vloeren zijn niet geschikt voor vloerverwarming?

Vloeren die minder geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming, zijn vloeren met een hoge thermische weerstand en een sterke isolerende werking. Hout is bijvoorbeeld een goede isolator, waardoor het niet geschikt is voor vloerverwarming. Daarnaast kan hout krimpen en uitzetten. Laminaat met een houten toplaag is ook minder geschikt.

 

Welke mogelijkheden zijn er bij Stile Floors?

Voordat je kiest voor vloerverwarming, wil je waarschijnlijk weten welke mogelijkheden er zijn op het gebied van vloeren. Kies je voor PVC van Stile Floors? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Al die vloeren van dit materiaal kun je namelijk probleemloos op de vloerverwarming leggen. Daardoor ben je vrij in deze keuze van de vloer. Je kiest dan zelf voor de kleur, het motief en het materiaal. Zonder beperkingen kies je dus een vloer die je goed kunt combineren.

Hoe gaat Stile Floors te werk?

Naast dat we ons bij Stile Floors bezig houden met vloeren, leggen we ook jouw vloerverwarming. Dit doen we samen met onze partners. Ze verzorgen de totale installatie van A tot Z: van het infrezen tot het aansluiten. Zijn ze klaar met hun klus? Dan zetten wij de puntjes op de i: onze vakmensen leggen de gewenste vloer.

Behoefte aan advies?

Bij Stile Floors vinden we het belangrijk om je te adviseren om de perfecte vloer te vinden die past bij de vloerverwarming. We denken daarom graag stap voor stap met je mee over de mogelijkheden en jouw wensen. Daarom komen we kosteloos op locatie langs en bespreken we graag alles met je door. Wil je graag weten welk type vloer past bij jouw interieur? Ook daar hebben we aan gedacht. Onze adviseur komt bij je langs en neemt extra grote kleurstalen mee, om je een goede indruk te geven van alle mogelijkheden die er zijn. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

eiken wandpanelen achter tv

Welke vloeren zijn er allemaal?

Met zoveel verschillende vloersoorten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste vloer best een…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het algemeen dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vivian beige eiken XL

Tips voor een duurzame vloer in je woning

Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Sophia licht eiken

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1664 reviews.