Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Hou je van een ‘less-is-more’ interieur of heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde oppervlakken zoals betonnen of houten vloeren kunnen geluidsgolven weerkaatsen. Maar ook kale wanden zijn boosdoeners in dit verhaal. Wanneer je deze oppervlakken onbekleed houdt, kan er een echo of galm ontstaan. Vervelend voor jezelf, maar ook niet fijn voor je buren. Vooral wanneer je gezellig een avondje door wilt brengen met een groepje vrienden. Wil je de akoestiek in huis verbeteren? Wij geven je graag een aantal tips!

Deze items zijn onmisbaar voor je ruimte

Verbeter de akoestiek door diverse items toe te voegen aan je interieur. Denk aan een mooi vloerkleed, stoffen meubels maar ook de juiste raamdecoratie. Verschillende stoffen zoals gordijnen, sierkussens of een wandkleed kunnen het geluid verminderen. Maar ook wandplanken of boekenkasten kunnen geluidsgolven tegengaan. Dit draagt allemaal bij aan een verbeterde akoestiek in je woonkamer.

akoestiek verbeteren

Op zoek naar wandpanelen?

Bij Stile Floors hebben we verschillende kleuren lattenwanden. Lastig om een keuze te maken? Vraag dan een sample kit aan of laat je gratis en vrijblijvend adviseren!

Bekijk onze lattenwanden

Lattenwanden werken geluidsabsorberend 

Tegenwoordig zijn lattenwanden, ook wel bekend als wandpanelen, een trendy oplossing om de akoestiek te verbeteren. Pas ze toe op muren of plafonds voor een stijlvolle uitstraling en verminder geluidsweerkaatsing. De vilten onderlaag heeft namelijk een geluiddempende werking. Dit draagt bij aan het verbeteren van de akoestiek. Wist je dat wij ook diverse lattenwanden in ons assortiment hebben? Zo is er altijd een kleur die bij jouw stijl past!

lattenwanden akoestiek
lattenwanden plafond

Maak gebruik van stoffen

Zoals we al eerder benoemden, dragen stoffen bij aan het verminderen van galm. Kies liever voor zachte, stoffen meubels in plaats van voor leer of hout. Deze kunnen praktisch zijn voor andere doeleinden, maar helaas niet voor de akoestiek. Stoffen banken, fauteuils en sierkussens kunnen geluid goed absorberen. Maar ook een wandkleed of een canvas kunnen verbetering geven. Hoewel dit meestal niet de volledige oplossing biedt, draagt dit zeker bij aan een goede akoestiek. Daarnaast zijn meubels vaak eenvoudig te verplaatsen. Hierdoor kun je makkelijk spelen met de akoestiek. 

Voeg planten toe aan je interieur

De bladeren van planten zijn meestal zacht en vlak. Daarom kunnen ook planten bijdragen aan het verbeteren van de akoestiek. Ze werken geluidsabsorberend, maar dienen ook als diffusors. Dit houdt in dat ze de geluidsdruk over een groter oppervlak kunnen verdelen, omdat ze geluidsgolven verspreiden en breken. Hierdoor kaatst het geluid niet terug de ruimte in. Naast dat planten de akoestiek kunnen verbeteren, zorgen sommige soorten ook voor een verbeterde luchtzuivering. Een goed idee dus!

Onderschat wanddecoratie niet

Wanddecoratie wordt vaak onderschat als het aankomt op het verbeteren van de akoestiek. Daarnaast is het voor velen een grote uitdaging. Zo’n grote lege wand van acht meter: wat hang je daaraan? Eerder in deze blog benoemden we dat het toevoegen van wandpanelen een goede optie is. Maar denk ook aan een groot canvas, foto’s, een poster wall of andere objecten. Dit kan allemaal bijdragen aan een goede akoestiek. 

wanddecoratie akoestiek

Advies aan huis

Twijfel je nog aan welke vloer je moet kiezen? Of zoek je wandpanelen om de akoestiek te verbeteren? Wij helpen je graag verder. Je kunt gemakkelijk kleurstalen bestellen via onze website. Daarnaast geven wij gratis en vrijblijvend advies aan huis. Wil je direct alles laten inmeten om vervolgens een offerte op maat te ontvangen? Ook dit behoort tot de mogelijkheden. Geen situatie is hetzelfde. Daarom geloven wij in maatwerk en eerlijk advies. We zijn benieuwd wanneer we bij jou over de vloer mogen komen!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

eiken wandpanelen achter tv

Welke vloeren zijn er allemaal?

Met zoveel verschillende vloersoorten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste vloer best een…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het algemeen dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vivian beige eiken XL

Tips voor een duurzame vloer in je woning

Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Sophia licht eiken

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1680 reviews.