In 8 stappen zelf je vloer egaliseren
Voordat je een vloer gaat leggen, is het belangrijk dat de ondergrond zo egaal mogelijk is. Vooral bij plak PVC is dit noodzakelijk, omdat deze dunne stroken vaak direct op de geëgaliseerde dekvloer verlijmd worden. Het is daarom belangrijk dat dit professioneel gebeurt. Ben je handig en wil je deze klus zelf doen? Volg dan onderstaand stappenplan om zelf je vloer te egaliseren voor PVC.
Het egaliseren van de dekvloer vereist een goede werkwijze. Vanwege de droogtijd is snel werken essentieel. Ben je nog niet zo ervaren en heb je een grote ruimte? Dan is het aan te raden om extra handen in te schakelen. Het aanmaken van de egaline en het gelijkmatig verdelen kun je dan in een sneller tempo doorvoeren. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de buitentemperatuur. Het mooiste is dat de omgevingstemperatuur constant blijft, tussen de 5 °C en 25 °C. Door een te hoge temperatuur kan de egaline namelijk te snel drogen en vloeit het minder makkelijk uit. Dit kan zorgen voor ongewenste oneffenheden en dus toekomstige beschadigingen aan je nieuwe vloer.
Stap 1 | De voorbereiding
Het is allereerst belangrijk dat je een eventuele oude vloer verwijdert. Heb je een tegelvloer? Dan kun je hier in de meeste gevallen overheen egaliseren. Het is wel belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Zorg dat alle tegels nog in goede staat zijn en vastzitten. Controleer dit vooraf goed door met een hamer zachtjes op de tegels te tikken. Klinkt het hol of zit de tegel los? Verwijder dan eerst de loszittende tegel(s). Oneffenheden in de vloer, zoals scheuren in de voeg of in de plavuizen zelf, moeten weggewerkt worden met kwalitatief snelcement. Vervolgens schuur je alle tegels licht op en maak je de vloer stofvrij voor een betere hechting met de primer. De primer zorgt weer voor een betere hechting met de egaline.
Een betonnen ondergrond kun je ook licht opschuren. Eventuele oneffenheden of lijmresten kun je wegtikken met een steenbeitel en een hamer.
Let op: als er sprake is van vloerverwarming, dan is ons advies om deze 48 uur van tevoren uit te schakelen. In het geval van een warmtepomp laat je hem op een lage temperatuur draaien.
Stap 2 | De dekvloer schoonmaken
Het is belangrijk dat de ondergrond droog en stofvrij is voordat je begint met egaliseren. Maak gebruik van een bezem en een bouwstofzuiger om viezigheid en stofdeeltjes te verwijderen. Heb je geen bouwstofzuiger in huis? Dan kun je deze mogelijk huren bij een bouwmarkt in de buurt.
Stap 3 | Oneffenheden opvullen
Voordat je de vloer gaat egaliseren voor PVC, is het belangrijk dat je de dekvloer naloopt op beschadigingen. Zijn er eventuele kieren of gaten, dan vul je deze op met een acrylaatkit of snelcement. Zo krijgt de egaline geen kans om weg te vloeien. Vooral bij bovenverdiepingen is dit extra belangrijk.
Tip: maak per reparatie een kleine hoeveelheid snelcement aan, want zoals de naam al doet vermoeden, hardt dit middel snel uit.
Loop vervolgens ook naden tussen de muren en de vloer na. Maak deze dicht met een acrylaatkit en smeer het uit voor een strak resultaat. Is er sprake van een kruipruimte of randen die je niet makkelijk dicht kunt kitten? Sluit deze dan af met houten latten of rachels. De randen zullen uiteindelijk hoger liggen dan de egaline, dus kit ook deze randen dicht zodat de egaline er niet doorheen kan vloeien.
Stap 4 | Welk type egaline en hoeveel egaline per vierkante meter
Bepaal van tevoren welk type en hoeveel materiaal je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten egaline voor verschillende type ondergronden. Zo heb je egaline voor het egaliseren van vloeren met een dikte van 1 tot 30 mm als de ondergrond van beton of steen is. Bij houten ondervloeren of renovaties met diverse problematische ondergronden, kies je voor een vezelversterkte egaline, geschikt voor vloerdiktes van 5 tot 50 mm.
Om de benodigde hoeveelheid egaline te berekenen, meet je eerst de oneffenheden in de vloer op. Hiervoor gebruik je een lange waterpas van minimaal 150 cm en een duimstok. Voor grotere ruimtes kun je het beste een kruis-lijnlaser gebruiken.
Leg de lange waterpas op verschillende plekken op de vloer en meet de oneffenheden met de duimstok. Zodra je het diepste punt hebt bepaald, weet je de minimale dikte van de egaline die je nodig hebt. In dit voorbeeld gaan we uit van 8 mm.
Lees de instructies op de verpakking. Voorbeeld: je hebt 1,7 kg egaline nodig voor elke millimeter dikte over een vierkante meter. Dan is de berekening voor dit voorbeeld als volgt: 1,7 kg x 3 mm = 5,1 kg. Dit is de hoeveelheid egaline die je per vierkante meter nodig hebt.
Bereken nu de totale oppervlakte van de ruimte. In dit voorbeeld gaan we uit van 45 m². Dit vermenigvuldig je met 5,1 kg: 45 m² x 5,1 kg = 229,5 kg. Deel dit totaal door het gewicht van één zak egaline (20 kg): 229,5 / 20 = 11,5. Rond altijd naar boven, zodat je voldoende materiaal in huis hebt. In dit geval koop je dus 12 zakken egaline van 20 kg.
Stap 5 | De dekvloer voorbereiden en primen
Hoe je de dekvloer voorbereid, is afhankelijk van het type dekvloer. Eerder in dit stappenplan hebben we het al over een tegelvloer gehad. Is er sprake van een houten vloer? Volg dan onderstaande stappen:
- Verwijder uitstekende spijkers of oneffenheden.
- Zet eventuele bewegende vloerdelen vast met extra schroeven.
- Breng een spaanplaat of underlayment aan als toplaag. Leg de platen in halfsteensverband en maak vast met verzonken schroeven.
- Kit kieren en naden af zodat de egaline niet weg kan vloeien.
- Gebruik een vloerprimer om de houten platen te behandelen.
Wil je vloerverwarming op een houten ondervloer? Dan raden wij aan om dit uit te besteden aan een professional. Bij ons is dit mogelijk. Zeker bij renovatie is het fijn om je houten ondervloer te kunnen behouden. Er zijn speciale vloerverwarmingsystemen voor verschillende – en dus houten – ondervloeren. Dat scheelt je een hoop werk met het verwijderen van de houten vloer en het storten van beton.
De meeste ondergronden hebben een zuigende werking. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om eerst een primer aan te brengen. Deze zorgt voor een goede hechting en het beter kunnen vloeien van de egaline.
Schud de primer goed en giet het in een emmer. Je kunt meerdere verpakkingen in één emmer gieten, zodat je genoeg hebt om de hele vloer in één keer te behandelen. Gebruik hiervoor een blokkwast, bezem of handveger. Begin langs de randen en werk vervolgens systematisch de hele ruimte door.
Breng de primer aan tot net onder de keuken. De egaline zal een beetje doorlopen, maar snel stoppen omdat de ondergrond daar niet geprimed is. Een plintje is dus niet nodig.
Giet vervolgens de primer over de vloer en verdeel het met een zachte bezem. Begin achter in de ruimte en werk richting de deur, zodat je altijd nog naar buiten kunt. Laat de primer vervolgens drogen. De droogtijd is gemiddeld ongeveer 4 uur, maar raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Na het drogen zal de primer plakkerig zijn, wat zorgt voor een goede hechting tussen de egaline en de primer.
Stap 6 | Afplakken
Nu is het tijd om randen van de muren, deuren, kozijnen en de trap af te dekken met folie. Deze moet boven de egalinelaag uitkomen, dus gebruik afplaktape dat breed genoeg is en bevestig de folie minimaal 5 cm vanaf de grond. Doe je dit niet, dan kan de folie in de egaline gaan zitten. Zorg ervoor dat de tape goed vastzit en niet los kan komen tijdens het egaliseren.
Stap 7 | Egaline aanbrengen
Voordat je begint met het egaliseren, is het belangrijk om eerst een plan te maken voor het mengen en aanbrengen van de egalisatiemortel. Egaline droogt namelijk snel, dus je moet de mortel snel verwerken en nat-in-nat aanbrengen. Het is aan te raden om deze klus met minstens twee personen te doen, zodat één persoon de mortel kan mengen, terwijl de ander deze op de vloer aanbrengt.
Zorg dat alle zakken egaline dicht bij een hoge speciekuip liggen en dat de tuinslang klaarstaat om snel water toe te voegen. Voeg altijd eerst water toe aan de kuip en daarna de egaline, volgens de mengverhouding op de verpakking. Mix de mortel minstens 2 minuten met een elektrische menger tot een glad en klontvrij mengsel. Werk per zak en meng telkens de benodigde hoeveelheid water om de juiste verhouding te behouden en te voorkomen dat de kuip te zwaar wordt
Werk van links naar rechts over de korte zijde van de kamer. Breng een strook van ongeveer 50 centimeter breed aan en begin steeds weer waar je de vorige strook bent begonnen. Begin langs de randen en zorg dat de egaline goed in de hoeken en tegen de muur komt. Gebruik een spaan om de egaline glad te strijken. Werk zo snel en secuur mogelijk voor een egaal resultaat.
Tip: gebruik een lijmkam of een vloerspaan voor het uitvloeien van de egaline. Met een lijmkam gebruik je de gladde kant om de egaline strak te strijken, en de getande kant om de hoogte van de egalinelaag te controleren. We raden je aan een lijmkam te nemen waarvan de tanden even hoog zijn als je geplande egalinelaag. Als de tanden volledig in de egaline verdwijnen, weet je zeker dat je de juiste dikte hebt bereikt.
Gebruik een prikroller tijdens het proces om eventuele luchtbellen uit de egaline te verwijderen. Zo creëer je uiteindelijk een harde onderlaag. Let op dat je niet te veel egaline in één keer aanlegt, anders kun je er niet meer bij met de prikroller. Werk vervolgens richting de deur tot de volledige dekvloer geëgaliseerd is.
Stap 8 | Droogtijd en controle
Laat de egaline volgens de gebruiksaanwijzing drogen. Meestal is dit, afhankelijk van de dikte van de laag, tussen de 12 en 48 uur. Na 6 uur zijn de meeste vloeren weer beloopbaar.
Controleer na de droogtijd of de vloer mooi vlak is. Leg een lange waterpas over de lengte van de vloer en controleer of er geen ruimtes onder zitten. De vloer hoeft niet volledig waterpas te zijn, maar er mogen geen grote kieren tussen de waterpas en de vloer zichtbaar zijn. Als de vloer nog steeds grote kieren vertoont, moet je alle stappen opnieuw uitvoeren.
Na het egaliseren schuur je de egaline nogmaals op. Vervolgens kun je de vloer bekleden met PVC, laminaat, vloerbedekking of tegels.
Vergeet niet na het egaliseren je gereedschap direct schoon te maken.
Kosten vloer egaliseren door een vakman
Wellicht wil je deze klus zelf doen om geld te besparen. Toch kan het inschakelen van een vakman vele voordelen hebben. We sommen deze graag voor je op.
- De klus is meestal binnen enkele uren geklaard.
- Je bent verzekerd van een strak resultaat.
- Je hebt garantie en dit geeft zekerheid.
- Minder kans op schade na het leggen van de vloer.
- En het grootste voordeel: je kunt zelf lekker achterover leunen en iets leuks buiten de deur doen.
Wees je ervan bewust dat egaliseren kunde en ervaring vereist. Wanneer je deze klus niet goed aanpakt, kunnen hoge kosten en schade niet voorkomen worden. In dat geval kan het inschakelen van een vakman juist voordelig uitpakken.
De kosten voor het inschakelen van een professional varieert en hangt af van verschillende omstandigheden. Egaliseren kan namelijk, zoals beschreven in deze blog, in verschillende varianten. Uitgaande van de standaard 2-3 mm dikte met een vlakke cementvloer als basis, vragen wij €15,- per m² inclusief arbeid en materialen.
Hulp nodig? Wij helpen graag!
Hebben bovenstaande stappen niet tot het gewenste resultaat geleid? Of schakel je bij voorbaat toch liever een vakman in? Wij helpen je graag verder. Onze vakmensen hebben jarenlange ervaring en leveren in een handomdraai een strak resultaat. Neem gerust contact op met onze klantenservice of plan gratis en vrijblijvend een thuisadvies in. We kijken graag met je naar de beste oplossing voor jouw situatie.
Inspiratie of tips nodig?
Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog