Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad is begin december 2023 een artikel geschreven over de gezondheidsrisico’s van (oude) PVC vloeren. Uiteraard begrijpen wij dat de inhoud van dit artikel wellicht vragen bij je oproept. Heeft dit type vloer een negatieve invloed op mijn gezondheid? En welke weekmakers zitten er in deze vloer? Wij beantwoorden deze vragen graag voor je.

Kwaliteits- en gezondheidseisen

Laten we voorop stellen dat Stile Floors ontzettend veel waarde hecht aan de hoogste kwaliteit. Daarom werken wij enkel met de beste leveranciers en selecteren wij de mooiste vloeren voor je. Al onze PVC vloeren zijn 100% ftalaatvrij. Daarnaast worden ze voorzien van veilige weekmakers én worden ze getest op de hoogte kwaliteits- en gezondheidseisen. Dit is van toepassing op al onze PVC vloeren, dus ook de ‘oudere’ vloeren. De samenstelling is namelijk onveranderd gebleven. Wij garanderen daarom ook dat al onze vloeren van dit materiaal onschadelijk zijn voor gezondheid en het milieu. We leggen dit graag nog wat uitgebreider uit.

pvc visgraat vloer

Het REACH-certificaat

Om PVC flexibel te maken, wordt er tijdens de productie gebruik gemaakt van weekmakers. In veel gevallen wordt er gekozen voor ftalaten als weekmaker. Deze werkzame stof blijft echter niet opgesloten in de vloer, waardoor het zich kan verspreiden en in de omgeving terecht kan komen. Het artikel verwijst naar ftalaat. Dit kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Echter worden alle vloeren die we bij Stile Floors in het assortiment hebben grondig getest voor de strengste certificering. Om de vloeren uit ons assortiment flexibel te maken, wordt er gebruik gemaakt van de veilige (ftalaatvrije) weekmaker DOTP. Deze voldoet aan verschillende regelgevingen en normen voor veilig gebruik en is onschadelijk voor de gezondheid. DOTP is goedgekeurd binnen de EU en is onderdeel van de verordening Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen, ook wel bekend als het REACH-certificaat.

PVC combineren met vloerverwarming

Daarnaast suggereert het artikel in het AD dat de weekmaker ‘DINP’ als een potentieel gevaarlijke stof kan worden beschouwd. In Amerika is deze weekmaker afgelopen zomer al op een lijst geplaatst met toxische (giftige) stoffen. De vloeren van Stile Floors bevatten deze weekmaker niet, enkel de veilige weekmaker DOTP. Daarnaast wordt er gesproken over ‘extra zorgelijk’ wanneer je PVC combineert met vloerverwarming, omdat dit de uitstoot van de weekmakers zou kunnen vergroten. Ook dit is niet van toepassing op onze vloerencollectie. Omdat wij enkel gebruik maken van een veilige weekmaker, brengt het opwarmen van onze PVC vloeren door middel van vloerverwarming geen gevaren met zich mee voor gezondheid en milieu.

Weetje: het toepassen van vloerverwarming is juist een duurzame oplossing.

Meer hierover weten? We schreven er al eerder een blog over!

Virgin materiaal

Stile Floors stelt hoge eisen aan de veiligheid en duurzaamheid van onze vloeren van PVC. Daarom wordt er enkel samengewerkt met leveranciers die produceren met ‘virgin’ materiaal. Deze grondstoffen zijn volledig nieuw en worden dan ook niet voor andere producten gebruikt. Op deze manier blijft het inzichtelijk welke grondstoffen er in onze vloeren verwerkt zitten. Om dit aan te kunnen tonen, worden alle vloeren getest door belangrijke instanties en vervolgens voorzien van strenge certificaten. Al onze vloeren zijn dan ook voorzien van het TÜV Proficert Premium certificaat. Dit is de allerhoogste certificering van TÜV op het gebied van kwaliteit, milieu en gezondheid. Hierdoor kunnen wij garanderen dat al onze producten van PVC voldoen aan de strengste eisen om de gezondheid van jou én het milieu te beschermen.

Heb je na deze blog toch nog vragen? Stel ze dan gerust! Bij Stile Floors helpen we je graag op alle gebieden. Ons team helpt je graag bij een passend advies en het beantwoorden van al je vragen. Wij hebben vertrouwen in elke stap en maken graag op een persoonlijke manier kennis met jou!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

open trap met PVC

Renoveer jouw open trap met deze 8 tips

Een open trap kan een prachtig element in je huis zijn, maar na verloop…

Minder dan 1 minuut leestijd

zwarte bies

Een visgraat vloer mooi afwerken? Gebruik een bies!

Wil je een chiquere en meer verfijnde afwerking bij je PVC visgraat vloer? Gebruik…

Minder dan 1 minuut leestijd

jaren 30 interieur

7 ideeën voor een jaren 30 vloer

De jaren 30 stijl staat bekend om de karakteristieke architectuur, die door velen nog…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1744 reviews.