In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen, kan scheurvorming ontstaan door schommelingen tussen warme en koude temperaturen. Zo heb je tegenwoordig naast de cv-ketel ook de warmtepomp en tussen de twee installaties gaat het net even anders.
CV-ketel:
Het opstookprotocol is noodzakelijk bij een ingestorte vloerverwarming en zorgt ervoor dat je zonder problemen van je nieuwe vloer kan genieten. Wanneer dit niet goed wordt uitgevoerd kunnen de gevolgen later groot zijn. Door spanningsverschillen kunnen bijvoorbeeld scheuren ontstaan in de dekvloer. Er zijn grote gevolgen voor een vloer die op een beschadigde dekvloer is geplaatst. De hiermee gepaarde kosten vallen niet onder de garantie.
Het opstartprotocol is ook een protocol wat in de praktijk te vaak verkeerd of zelfs helemaal niet wordt gedaan. Dit protocol is van toepassing op ingefreesde vloerverwarming en bij een reguliere vloerverwarmingscyclus. Omdat (grote) temperatuurverschillen een negatieve uitwerking hebben op de vloer, is het noodzakelijk om de vloerverwarming langzaam en met regelmaat op temperatuur te brengen. Het is raadzaam daarvoor een opstart- en afkoelprotocol te hanteren.
Beide protocollen voor vloerverwarming gaan uit van de watertemperatuur van de verwarmingsinstallatie en niet van een eventuele thermostaattemperatuur in de betreffende ruimte. Algemeen geldt dat het water niet warmer dan maximaal 40⁰C mag worden. Installatiebedrijven geven nogal eens 55 ⁰C als maximumtemperatuur aan. Dit levert echter aanzienlijk verhoogd risico op scheuren en onthechting op.
Warmtepomp:
Voor een opstookprotocol moet je minimaal een leidingwater bereiken van 40⁰C en een warmtepomp behaald maximaal 35⁰C. Daarom geldt dat een warmtepomp minimaal 1,5 week voor aanleg van de vloer moet draaien op kamertemperatuur van 18/19 graden. Daardoor kan de warmtepomp al wel verschillende temperaturen door het leidingwater voeren. Daardoor krijgt de dekvloer al enige werking.
In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen, kan scheurvorming ontstaan door schommelingen tussen warme en koude temperaturen.
Ook is het van belang dat de dekvloer ongeveer op eindsterkte is. Dit maakt dat cementgebonden dekvloeren bij voorkeur niet binnen 28 dagen worden opgewarmd.
Onze klantenservice kan je helpen bij vragen rondom deze protocollen.