Snijverlies bij het leggen van een PVC vloer: waar moet je rekening mee houden?

Je hebt een nieuwe vloer gekozen. Nu wil je graag weten hoeveel vierkante meters je moet bestellen. Om dit te kunnen berekenen, heb je de afmetingen van de ruimtes nodig waar de vloer komt te liggen. Daarnaast moet je rekening houden met het snijverlies bij PVC. In deze blog vertellen we je alles over het snijverlies van PVC: van patronen tot oppervlakte.

Wat is snijverlies?

Snijverlies bij PVC is het aantal extra vierkante meters dat je nodig hebt om de vloer te leggen. Snijverlies bij PVC is eigenlijk het deel van de plank die ontstaat bij het inkorten en op maat maken van de vloerplanken. Om de vloer te laten passen in de ruimte, is het vaak nodig dat je de vloer inkort. Ruimtes met rechte muren hebben over het algemeen minder snijverlies bij PVC dan bijvoorbeeld een ruimte met veel hoeken, of een erker.

Je moet bij snijverlies van PVC rekening houden met snijfouten en onregelmatigheden in de ruimte. Maar hou ook rekening met het optimaliseren van het patroon. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat je genoeg vierkante meters hebt, ook na het versnijden van alle planken. Bij elke vloer wordt er daarom een extra percentage berekend voor wat je nodig hebt: het snijverlies van PVC.

Vaak blijft er bij planken die je tegen de wand legt een stuk vloerdeel over. Als er van deze plank nog een redelijke lengte overblijft, kun je deze weer gebruiken bij een volgende baan. We raden je aan om overgebleven stukjes van minder dan 40 centimeter niet meer te gebruiken.

Het snijverlies van een Stile Floors vloer

Hoeveel procent snijverlies je bij PVC moet rekenen, hangt af van een aantal factoren:

  • Het type vloer dat je kiest;
  • Het aantal hoeken dat zich in de ruimte bevindt: bijvoorbeeld een rechte woonkamer of een woonkamer met veel hoeken.

Om je een goed beeld te geven, zie je hieronder het snijverlies van PVC bij Stile Floors.

Klik PVC

  • Rechte plank: 7-10%
  • Visgraat: 15-18%

Plak PVC

  • Rechte plank: 7-10%
  • Visgraat: 10%

Waarom is het snijverlies bij PVC visgraat groter?

Een patroon zoals visgraat of een Hongaarse punt is erg populair. Bij deze vloeren moet je wel rekening houden met extra snijverlies bij PVC. Hoeveel snijverlies je bij visgraat PVC hebt, hangt af welk type vloer je hebt. De reden dat het snijverlies bij PVC visgraat groter is, is omdat deze planken in een schuin motief liggen. Er wordt daardoor meer versneden. Een schuine plank moet namelijk passend gemaakt worden tegen een rechte muur.

De vloer leggen

Je weet nu hoeveel vierkante meter je nodig hebt voor jouw ruimte. Daarnaast weet je met hoeveel snijverlies bij PVC je rekening moet houden. Ga je zelf een vloer leggen? Zorg er dan ook voor dat je niet de mist in gaat met de meest gemaakte fouten bij het leggen van een vloer. Zie je het niet zitten om zelf de vloer te leggen? Dan helpen we je bij Stile Floors graag verder dankzij onze legservice. Een vloer is namelijk niet alleen de ondergrond waar je op loopt. Het legt de complete basis voor een prachtig interieur.

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

samlarissa

Over de floor bij… Sam van @samlarissa

Een tijdje geleden waren wij over de vloer bij Sam en haar gezin. Al…

Minder dan 1 minuut leestijd

Monique

Over de floor bij… Monique van @monaatje_huisnr15

We mochten over de vloer komen bij de 44-jarige Monique en haar gezin. Haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

@mijn.gezin

Over de floor bij… Danitsja (@mijn.gezin)

Onlangs waren we over de vloer bij Danitsja en haar gezin in Bunschoten-Spakenburg. Samen…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC vloer snijverlies

Snijverlies bij het leggen van een PVC vloer

In deze blog van Stile Floors geven we je informatie over snijverlies bij PVC.…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1431 reviews.