Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je je vast af wat er eerst moet gebeuren: het plaatsen van de keuken of het leggen van de vloer. In deze blog geven we graag antwoord op jouw vraag. Lees alles over de aanpak en waar je rekening mee moet houden. We geven je graag advies en nog wat extra tips!

Welk type vloer kies je?

Wat er als eerste geplaatst moet worden, hangt af van welk type vloer je kiest. Kies je voor een plak PVC vloer? Dan heeft het onze voorkeur om eerst de vloer te leggen. Op deze manier kunnen wij jouw splinternieuwe keuken niet beschadigen en hoeven we niet tegen de keuken aan te werken. Daarnaast komt het patroon van de vloer ook beter tot zijn recht. 

Ligt er al een vloer in je woning? Dan is het mogelijk om de keuken op een verlijmde houten vloer of een dryback PVC vloer te plaatsen. Andere vloersoorten zijn hiervoor minder geschikt. Dat komt omdat de meeste vloeren nog gaan werken, waardoor het minder makkelijk is om precies te kunnen werken. Daarnaast is de kans groot dat het gedeelte van de vloer onder de keuken, als je besluit de keuken ooit te verwijderen, anders oogt dan de rest van de vloer.

Tip!

Geef vooraf bij de keukenleverancier aan wat de dikte van je vloer en ondervloer gaat zijn. Zo kan de keukenplint op maat gezaagd worden en gemakkelijk achteraf geplaatst worden.

PVC visgraat vloer Vivian rustiek eiken | Stile Floors

Interesse in dryback PVC?

Bij Stile Floors hebben we een uitgebreid assortiment plak PVC vloeren.

Bekijk Plak PVC

Eerst de vloer, dan een kookeiland

Kies je voor een kookeiland en kies je voor een plakvloer? Laat dan eerst de vloer leggen. Dit is een vereiste voor een mooi eindresultaat. Door deze eerst te leggen, komt ook het patroon beter tot zijn recht. Dit komt doordat de vloer (deels) onder de keuken doorloopt en zo aan alle zijden goed uitkomt. Ook is het stukje snijverlies dan weggewerkt én je hoeft de keukenplint niet meer onnodig aan te passen. We kunnen ons voorstellen dat je wellicht bang bent om de vloer te beschadigen tijdens het monteren van de keuken. Het is daarom aan te raden om een deel goed af te dekken wanneer de montage gaat plaatsvinden. Is er sprake van een zwevende vloer of een Jumpax ondervloer, lees dan snel verder!

Een keuken plaatsen op een zwevende vloer

Het plaatsen van een keuken op een zwevende vloer, zoals klik PVC of laminaat, is niet wenselijk. Je loopt hierbij het risico dat de vloer gaat werken en daardoor gaat kraken. Het zware gewicht van de keuken is daar verantwoordelijk voor. Dit geldt voor zowel een gewone keuken als voor een kookeiland. 

Bij een kookeiland is er echter iets extra’s om rekening mee te houden: de zijkanten. Ook deze moeten voorzien worden van een op maat gemaakte plint. Hierbij is het dus ook belangrijk om de dikte van de vloer en ondervloer in je achterhoofd te houden. Het plaatsen van een vrijstaande koelkast of oven op een zwevende vloer zal overigens geen problemen opleveren. Dit is namelijk een stuk lager in gewicht.

Visgraat, stroken of Hongaarse punt?

Afhankelijk van de stijl die je kiest, kun je kiezen uit verschillende patronen. Kies bijvoorbeeld voor betonlook PVC vloertegels in combinatie met een zwarte keuken en matte RVS details voor een stoere industriële look. Met een grijze PVC vloer kun je ook prima voor een keuken met houtlook kiezen voor extra warmte. Wil je voor een wat klassiekere uitstraling gaan? Dan kunnen visgraat PVC of de Hongaarse punt een mooie optie zijn. Ruil de RVS details in voor messing en voeg daarbij een band en bies toe voor een extra luxe uitstraling!

Gratis kleurstalen aanvragen voor de perfecte match

Twijfel je nog over de kleuren van je keuken of vloer? Vraag dan bij zowel de keukenspecialist als via onze website gratis kleurstalen aan! Op deze manier kun je in je eigen woning rustig bekijken welke kleuren bij elkaar passen. Kom je er zelf niet helemaal uit? Eén van onze specialisten komt graag gratis en vrijblijvend bij je langs voor een advies aan huis

Mocht je tijdens dit adviesgesprek de kleurstalen van de keukenspecialist al in huis hebben, dan kun je deze gemakkelijk bij onze grote kleurstalen houden. Wij helpen je graag met het maken van de perfecte match op basis van jouw wensen en woonsituatie. Geen project is hetzelfde en daarom maken we graag een offerte op maat. Zo krijg je een eerlijke prijs voor jouw situatie!

PVC visgraat vloer Sophia beige eiken | Stile Floors

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

eiken wandpanelen achter tv

Welke vloeren zijn er allemaal?

Met zoveel verschillende vloersoorten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste vloer best een…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het algemeen dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vivian beige eiken XL

Tips voor een duurzame vloer in je woning

Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1682 reviews.