PVC visgraat

De vloer laten acclimatiseren: waarom moet dat?

Een vloer acclimatiseren: waarom is het nodig en wat zijn de eisen voor het acclimatiseren van een vloer? Je leest er alles over in de blog van Stile Floors!

3 minuten leestijd

Waarom moet een vloer acclimatiseren?

Als je een nieuwe vloer hebt uitgekozen, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van gaan genieten. Zodra je hem binnen hebt, wil je het liefste direct gaan leggen, of je wil graag dat de vloer direct voor je gelegd wordt. Toch is het wel belangrijk om even de tijd te nemen voor het leggen van een vloer. Niet alleen omdat het een precies karweitje is, maar ook omdat de vloer moet acclimatiseren: hij moet zich aanpassen aan de nieuwe ‘omgeving’. Maar waarom moet je een vloer acclimatiseren? Hoe moet je een PVC vloer acclimatiseren? En hoe lang moet een vloer acclimatiseren? Dat vertellen we je allemaal in deze blog.

Hoe lang moet een vloer acclimatiseren?

Het laten acclimatiseren is de eerste en misschien ook wel de belangrijkste taak die komt kijken bij het leggen van een vloer. Alle vloeren moet je acclimatiseren: of je nu kiest voor een PVC vloer met V-groef of voor vinyl laminaat. Het is namelijk de belangrijkste voorzorgsmaatregel om je vloer goed te leggen. De vloer moet namelijk acclimatiseren in de woning. Wat houdt acclimatiseren in? We bedoelen daarmee dat de vloer als het ware moet ‘wennen’ aan het klimaat in je woning. Hierdoor gaat de vloer niet werken. Met werken bedoelen we het krimpen of uitzetten van de vloer, na het leggen. Als je de nieuwe vloer niet goed laat acclimatiseren, kan het na het leggen problemen veroorzaken. Koop je een nieuwe vloer en heb je de materialen in huis? Laat hem dan minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen.

De voorwaarden voor een vloer acclimatiseren

Als je een vloer gaat acclimatiseren, is het belangrijk dat je dit onder goede voorwaarden doet. Hierdoor kunnen de nieuwe delen van je vloer onder goede omstandigheden aan het nieuwe klimaat wennen. Creëer daarom een temperatuur in je huis die overeen komt met de temperatuur die je normaal ook aanhoudt. Is het normaal gesproken altijd rond de 19℃ in je huis? Zorg er dan voor dat dit bij het acclimatiseren ook het geval is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de luchtvochtigheid in de ruimte. Deze moet namelijk tussen de 50% en 60% zijn.

Als je de vloer gaat acclimatiseren, moet het de vorm van een hekje (#) op elkaar liggen in de ruimte waar de vloer komt. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het zorgt voor een optimale luchtstroom. Zet de pakken vloer niet rechtop en leg ze niet te dicht bij een kachel. Hierdoor kan de vloer namelijk niet goed wennen aan het ‘natuurlijke’ klimaat in huis.

Welke luchtvochtigheid voor het acclimatiseren van een vloer?

Alle vloeren moeten kunnen acclimatiseren onder de gestelde voorwaarden. Zo reageren parket vloeren van eiken meer op verschillen tussen temperatuur en luchtvochtigheid. Maar ook PVC vloeren en laminaatvloeren moeten kunnen wennen aan het klimaat, anders gaan ze werken. Hou daarom rekening met de voorzorgsmaatregelen. Bekijk goed aan welke luchtvochtigheid je vloer moet voldoen, en of je nog met andere eisen rekening moet houden.

PVC visgraat vloer eiken

Tips voor het acclimatiseren van de vloer

We geven je graag in een kort overzicht de tips die je kunt gebruiken voor het acclimatiseren van je vloer.

 • Heb je de nieuwe vloer in huis? Laat hem dan 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen;
 • De binnentemperatuur moet lijken op de temperatuur die je normaal ook aanhoudt in huis;
 • Hou rekening met een luchtvochtigheid tussen de 50% en 60%;
 • Leg de pakken van de vloer in de vorm van een hekje (#);
 • Let op! Er mag niet meer dan 2% restvocht aanwezig zijn in de ondergrond. Heb je vloerverwarming? Dan mag er niet meer dan 1% restvocht aanwezig zijn;
 • Leg de pakken van de vloer niet in de buurt van de verwarming of de kachel.

De vloeren van Stile Floors

Heb je nog vragen over het acclimatiseren van een vloer, of wil je graag meer weten over een vloer die je op het oog hebt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag. We kijken graag samen naar de mogelijkheden voor een mooie vloer van Stile Floors in jouw woning.

Waarom Stile Floors

 • Gratis kleurstalen
 • Vrijblijvend advies aan huis, lekker makkelijk
 • We zijn eerlijk, open en transparant
 • Direct de scherpste prijs, verzekerd van een goed eindresultaat
 • Klanten beoordelen ons met een 9+

Wist je dat Stile Floors ook:

 • Binnen elk termijn je vloer legt
 • Een eigen vakkundige legservice heeft
 • Je vloerverwarming organiseert
 • Je plinten plaatst & traprenovaties uitvoert

Wij komen graag over de vloer met onze grote voorbeelden! Maak een vrijblijvende adviesafspraak met één van onze vloerspecialisten en wij komen GRATIS naar jou toe.

Ik wil een afspraak maken Thijs-Jan

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

PVC vloer visgraat

Een bohemian vloer kiezen voor je interieur | Stile Floors

Een bohemian vloer kiezen voor je interieur Bohemian, ook wel boho genoemd, is een…

4 minuten leestijd

PVC vloer visgraat

Nieuwe vloer kiezen | Stile Floors

Een nieuwe vloer kiezen Een nieuwe vloer kiezen is niet altijd even makkelijk. Als…

4 minuten leestijd

Alles over Scandinavische vloeren | Stile Floors

Scandinavische vloeren in je interieur? Zo’n slecht idee nog niet! De Scandinavische woonstijl, ook…

4 minuten leestijd

De vloeren trends van 2023

Van PVC, duurzaam tot natuurlijke tinten of tapijt: in deze blog van Stile Floors…

5 minuten leestijd

De waardering van stilefloors.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1158 reviews.