Hoe zorgt een PVC vloer voor minder geluidsoverlast in je flat of appartement?

Het kiezen van de juiste vloer voor je appartement is essentieel voor het creëren van een fijne sfeer. Maar ook de functionaliteit mag niet vergeten worden. PVC vloeren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Als je in een flat of appartement woont, zijn er een aantal specifieke overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een PVC vloer. Zo is het belangrijk om rekening te houden met het geluid, omdat je de buren natuurlijk geen hinder wilt bezorgen van leefgeluiden. Je leest er alles over in deze blog!

Verschil tussen klik- en plak PVC

Laten we beginnen met het verschil tussen klik- en plak PVC vloeren. Klik PVC vloeren hebben een handig kliksysteem en vaak een geïntegreerde ondervloer, waardoor de installatie supereenvoudig is. Dit is fijn als je de vloer in de toekomst wilt meenemen wanneer je verhuist, aangezien je een zwevende vloer gemakkelijk kunt demonteren en hergebruiken. Plak PVC vloeren worden daarentegen rechtstreeks op de ondervloer verlijmd, wat zorgt voor een stevige en luchtdichte afwerking. Wel moet je dekvloer geschikt en egaal genoeg zijn voor een plakvloer. We vertellen je daar later in deze blog meer over.

PVC visgraat vloer appartement

Egaliseren verlengt de levensduur

In een gerenoveerde woning kun je soms voor verrassingen komen te staan die niet direct opvallen. Verbouwingen kunnen de vlakheid van de dekvloer behoorlijk beïnvloeden, wat later problemen kan veroorzaken bij het leggen van de nieuwe vloer. Daarom is het belangrijk om tijdens je inspectie extra alert te zijn op deze mogelijke oneffenheden en andere aandachtspunten. Egaliseren is een cruciale stap bij het installeren van plak PVC vloeren, vooral in appartementen waar de ondervloer mogelijk niet helemaal vlak is. Oneffenheden in de ondervloer kunnen leiden tot problemen zoals loslatende vloerdelen of ongelijke oppervlakken. Het egaliseren van de dekvloer, of het kiezen van de juiste ondervloer, zorgt voor een glad oppervlak en verlengt de levensduur van je PVC vloer. Zorg ervoor dat je dit proces niet overslaat en ons advies is: laat het beoordelen én doen door een professional.

Klik PVC en egaliseren

Veel van onze klik PVC vloeren zijn voorzien van een geïntegreerde ondervloer. Dit betekent dat het dus al verwerkt is in de plank. Afhankelijk van de dekvloer, is het daarom niet altijd nodig om te egaliseren. Maar de normen voor vlakheid van een dekvloer zijn streng: er mag niet meer dan 2 tot 3 millimeter verschil zijn over een afstand van 200 centimeter. Dit lijkt misschien weinig, maar in de praktijk voldoen veel dekvloeren hier niet aan. De meeste dekvloeren vallen onder vlakheidsklasse 3, wat betekent dat er een afwijking tot 7 millimeter over 200 centimeter is toegestaan. Als je de vloer toch op een ongelijke ondergrond legt, dan kan de vloer beschadigen of zelfs loskomen van de ondervloer. 

Kies een goede ondervloer tegen geluidsoverlast

Als er geen sprake is van een zwevende dekvloer, is een goede ondervloer belangrijk bij het installeren van klik vloeren in een flat of appartement. Bij nieuwbouw is er standaard sprake van een zwevende dekvloer, wat een ondervloer overbodig maakt. Een ondervloer kan helpen bij geluidsreductie en isolatie, wat vooral belangrijk is als je in een flat woont waar geluidsoverlast een zorg kan zijn. Let bij het kiezen van een ondervloer op de geluidsreductiewaarde, aangegeven in decibellen (dB). De 10dB regel is een richtlijn vanuit de VvE, die vaak wordt gebruikt in appartementencomplexen om geluidsoverlast te beperken. Deze regel houdt in dat de contactgeluidsisolatie tussen twee aangrenzende ruimtes minimaal 10dB moet zijn. Zorg ervoor dat de gekozen ondervloer voldoet aan deze norm om mogelijke conflicten met je buren te voorkomen. Meer tips lezen over hoe je geluidsoverlast kunt voorkomen? Lees dan ook eens onze blog over hoe je de akoestiek kunt verbeteren.

houtlook visgraat vloer
appartement PVC vloer

Zwevende dekvloeren met standaard geluidswering

De nieuwere appartementen hebben vaak een zwevende dekvloer van cement of anhydriet. Dit zorgt standaard voor geluidswering, welke voldoet aan de 10dB normering. Daarnaast is er vaak al sprake van vloerverwarming. Vooral bij plak PVC vloeren is dit voordelig omdat deze, los van het egaliseren, normaliter niet voorzien worden van een extra ondervloer. De nieuwe zwevende dekvloeren zijn dus niet alleen positief voor de geluidswering, maar ook voor het rendement van je vloerverwarming. Om zeker te weten of jouw dekvloer aan deze norm voldoet, kun je dit navragen bij de VvE of de (bouwkundige) brochure van je nieuwe appartement raadplegen. Is dit niet het geval of heb je een ouder appartement, dan kun je ook voor een Jumpax ondervloer kiezen. 

Esthetisch en functioneel

Het kiezen van de juiste PVC vloer voor je flat of appartement is een belangrijke beslissing die zowel esthetische als functionele overwegingen omvat. Kies het type PVC vloer dat het beste past bij je levensstijl, budget en designvoorkeuren. Vergeet niet om rekening te houden met aspecten zoals het verschil tussen klik- en plak-PVC, egaliseren, ondervloeren en de 10dB regel om ervoor te zorgen dat je vloer perfect past bij je woonomgeving. Met de juiste voorbereiding en zorgvuldige installatie kun je jarenlang genieten van een prachtige PVC vloer in je flat of appartement.

Hulp nodig?

Wil je graag meer informatie of advies? Wij helpen je graag verder! Je kunt hiervoor bellen met onze klantenservice, maar we komen ook graag bij je over de vloer. Op deze manier kunnen we je gratis en vrijblijvend voorzien van informatie die bij jouw situatie past. Om alvast een idee te krijgen van ons assortiment, vraag je gemakkelijk onze gratis kleurstalen aan. Benieuwd naar de kosten? Vraag dan gerust vrijblijvend een offerte aan met jouw wensen!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

traprenovatie van PVC

Alles over een traprenovatie

Voordat je begint aan een traprenovatie, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1702 reviews.