Hoe zorgt een PVC vloer voor minder geluidsoverlast in je flat of appartement?
Het kiezen van de juiste vloer voor je appartement is essentieel voor het creëren van een fijne sfeer. Maar ook de functionaliteit mag niet vergeten worden. PVC vloeren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Als je in een flat of appartement woont, zijn er een aantal specifieke overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een PVC vloer. Zo is het belangrijk om rekening te houden met het geluid, omdat je de buren natuurlijk geen hinder wilt bezorgen van leefgeluiden. Je leest er alles over in deze blog!
Verschil tussen klik- en plak PVC
Laten we beginnen met het verschil tussen klik- en plak PVC vloeren. Klik PVC vloeren hebben een handig kliksysteem en vaak een geïntegreerde ondervloer, waardoor de installatie supereenvoudig is. Dit is fijn als je de vloer in de toekomst wilt meenemen wanneer je verhuist, aangezien je een zwevende vloer gemakkelijk kunt demonteren en hergebruiken. Plak PVC vloeren worden daarentegen rechtstreeks op de ondervloer verlijmd, wat zorgt voor een stevige en luchtdichte afwerking. Wel moet je dekvloer geschikt en egaal genoeg zijn voor een plakvloer. We vertellen je daar later in deze blog meer over.
Egaliseren verlengt de levensduur
In een gerenoveerde woning kun je soms voor verrassingen komen te staan die niet direct opvallen. Verbouwingen kunnen de vlakheid van de dekvloer behoorlijk beïnvloeden, wat later problemen kan veroorzaken bij het leggen van de nieuwe vloer. Daarom is het belangrijk om tijdens je inspectie extra alert te zijn op deze mogelijke oneffenheden en andere aandachtspunten. Egaliseren is een cruciale stap bij het installeren van plak PVC vloeren, vooral in appartementen waar de ondervloer mogelijk niet helemaal vlak is. Oneffenheden in de ondervloer kunnen leiden tot problemen zoals loslatende vloerdelen of ongelijke oppervlakken. Het egaliseren van de dekvloer, of het kiezen van de juiste ondervloer, zorgt voor een glad oppervlak en verlengt de levensduur van je PVC vloer. Zorg ervoor dat je dit proces niet overslaat en ons advies is: laat het beoordelen én doen door een professional.
Klik PVC en egaliseren
Veel van onze klik PVC vloeren zijn voorzien van een geïntegreerde ondervloer. Dit betekent dat het dus al verwerkt is in de plank. Afhankelijk van de dekvloer, is het daarom niet altijd nodig om te egaliseren. Maar de normen voor vlakheid van een dekvloer zijn streng: er mag niet meer dan 2 tot 3 millimeter verschil zijn over een afstand van 200 centimeter. Dit lijkt misschien weinig, maar in de praktijk voldoen veel dekvloeren hier niet aan. De meeste dekvloeren vallen onder vlakheidsklasse 3, wat betekent dat er een afwijking tot 7 millimeter over 200 centimeter is toegestaan. Als je de vloer toch op een ongelijke ondergrond legt, dan kan de vloer beschadigen of zelfs loskomen van de ondervloer.
Kies een goede ondervloer tegen geluidsoverlast
Als er geen sprake is van een zwevende dekvloer, is een goede ondervloer belangrijk bij het installeren van klik vloeren in een flat of appartement. Bij nieuwbouw is er standaard sprake van een zwevende dekvloer, wat een ondervloer overbodig maakt. Een ondervloer kan helpen bij geluidsreductie en isolatie, wat vooral belangrijk is als je in een flat woont waar geluidsoverlast een zorg kan zijn. Let bij het kiezen van een ondervloer op de geluidsreductiewaarde, aangegeven in decibellen (dB). De 10dB regel is een richtlijn vanuit de VvE, die vaak wordt gebruikt in appartementencomplexen om geluidsoverlast te beperken. Deze regel houdt in dat de contactgeluidsisolatie tussen twee aangrenzende ruimtes minimaal 10dB moet zijn. Zorg ervoor dat de gekozen ondervloer voldoet aan deze norm om mogelijke conflicten met je buren te voorkomen. Meer tips lezen over hoe je geluidsoverlast kunt voorkomen? Lees dan ook eens onze blog over hoe je de akoestiek kunt verbeteren.
Zwevende dekvloeren met standaard geluidswering
De nieuwere appartementen hebben vaak een zwevende dekvloer van cement of anhydriet. Dit zorgt standaard voor geluidswering, welke voldoet aan de 10dB normering. Daarnaast is er vaak al sprake van vloerverwarming. Vooral bij plak PVC vloeren is dit voordelig omdat deze, los van het egaliseren, normaliter niet voorzien worden van een extra ondervloer. De nieuwe zwevende dekvloeren zijn dus niet alleen positief voor de geluidswering, maar ook voor het rendement van je vloerverwarming. Om zeker te weten of jouw dekvloer aan deze norm voldoet, kun je dit navragen bij de VvE of de (bouwkundige) brochure van je nieuwe appartement raadplegen. Is dit niet het geval of heb je een ouder appartement, dan kun je ook voor een Jumpax ondervloer kiezen.
Esthetisch en functioneel
Het kiezen van de juiste PVC vloer voor je flat of appartement is een belangrijke beslissing die zowel esthetische als functionele overwegingen omvat. Kies het type PVC vloer dat het beste past bij je levensstijl, budget en designvoorkeuren. Vergeet niet om rekening te houden met aspecten zoals het verschil tussen klik- en plak-PVC, egaliseren, ondervloeren en de 10dB regel om ervoor te zorgen dat je vloer perfect past bij je woonomgeving. Met de juiste voorbereiding en zorgvuldige installatie kun je jarenlang genieten van een prachtige PVC vloer in je flat of appartement.
Hulp nodig?
Wil je graag meer informatie of advies? Wij helpen je graag verder! Je kunt hiervoor bellen met onze klantenservice, maar we komen ook graag bij je over de vloer. Op deze manier kunnen we je gratis en vrijblijvend voorzien van informatie die bij jouw situatie past. Om alvast een idee te krijgen van ons assortiment, vraag je gemakkelijk onze gratis kleurstalen aan. Benieuwd naar de kosten? Vraag dan gerust vrijblijvend een offerte aan met jouw wensen!
Inspiratie of tips nodig?
Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog