pvc vloer visgraat

Klik- en plak PVC: wat zijn de verschillen?

Wil je een PVC vloer voor in je huis, maar vind je het lastig om een keuze te maken? In deze blog van Stile Floors leggen we de verschillen tussen klik- en plak PVC uit.

3 minuten leestijd

De verschillen tussen klik- en plak PVC

PVC is erg populair. Dit komt door de vele voordelen van de vloeren. Ze zijn waterbestendig, dempen geluid en zijn ook goed te combineren met vloerverwarming. Ben je van plan om een PVC vloer te kopen, maar twijfel je nog tussen klik PVC en plak PVC? We snappen dat het lastig is om hier een keuze in te maken, vooral als je niet precies weet wat de verschillen zijn. Bij Stile Floors verkopen we verschillende collecties aan PVC vloeren, wij zijn namelijk ook groot fan! In deze blog lees je wat de verschillen zijn tussen klik PVC en plak PVC.

PVC-vloeren kiezen

Bij Stile Floors heb je veel keuze uit verschillende soorten PVC vloeren. Zo hebben we de ‘standaard vloeren’ met rechte planken, maar kan je ook kiezen uit klik- en plak vloeren met een visgraat of Hongaarse punt. Deze uitvoeringen zijn zowel beschikbaar in klik- en plak PVC. Voordat je een keuze maakt uit de kleur en model vloer, is het handig om te kiezen met welke soort PVC je aan de slag gaat.

PVC hongaarse punt

De verschillen klik en plak PVC

De twee vloeren bestaan beide uit kunststof. Toch zijn er verschillen tussen deze twee PVC vloeren. Waar je uiteindelijk voor kiest, is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Het grootste verschil tussen klik PVC en plak PVC is wel de manier van installeren. Plak PVC (ook wel Dryback PVC genoemd), bestaat uit flexibele stroken. Deze stroken worden verlijmd op de ondergrond. Het is daarom belangrijk dat de ondergrond vlak is. Voordat je begint met het leggen van plak PVC, is het egaal maken van de bodem nodig. Deze vloeren worden vaak gelegd door vakmensen.

Een klik PVC vloer leg je eenvoudig zelf. Dit komt door het kliksysteem. Wil je een vloer die je makkelijk kan meeverhuizen? Dan is een vloer van klik PVC geschikt. Op het gebied van kwaliteit verschillen de vloeren niet van elkaar. Welke vloer het beste bij je past, hangt af van je eigen wensen en voorkeuren.

Er zijn ook overeenkomsten tussen de twee soorten PVC vloeren. Dit zijn ze:

 • Beide vloeren zijn sterke kunststof vloeren;
 • De vloeren zijn 100% waterbestendig;
 • PVC vloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming;
 • De vloeren hebben een realistische houtlook.

Het voordeel van klik PVC

Een klik PVC vloer leg je gemakkelijk zelf. Dit komt door de verbinding bij de kunststof vloeren, dit is vergelijkbaar met laminaat. De vloeren worden daarom ook wel doe-het-zelf PVC vloeren genoemd. Ze zijn hierdoor een grote concurrent voor de laminaat vloer. Je hebt voor het leggen van klik PVC een ondervloer nodig, maar je hoeft de vloer normaalgesproken niet te egaliseren. Een klikvloer is ondanks de klikverbinding 100% waterbestendig. Daarnaast kan je bij een verhuizing deze vloer ook weer meenemen naar je nieuwe woning.

Het voordeel van plak PVC (Dryback)

Met een plak PVC vloer haal je het hoogst haalbare rendement uit je vloerverwarming. Dit komt door het verlijmen van dun materiaal. De vloeren worden daarnaast zonder ondervloer gelegd. Een ander voordeel van plak PVC is dat je in principe geen plinten nodig hebt. Als je dit wel wil, is het wel gewoon mogelijk. Als je hier geen gebruik van maakt, creëer je een moderne en strakke look, dit komt omdat je de vloer en muur naadloos laat overlopen. Plak PVC wordt verlijmd en daarna aangedrukt. Hierdoor ligt de vloer ontzettend strak. Daarnaast kan je met een plak PVC vloer eindeloos veel patronen leggen.

Voordat je een plak PVC vloer laat plaatsen, is het belangrijk dat er geen hoogteverschillen of oneffenheden op de ondergrond aanwezig zijn. Het is daarom belangrijk om (als het nodig is) je vloer te laten egaliseren door een vakman. Voor het leggen van een plak PVC vloer raden we je ook aan om specialisten in te schakelen.

Heb je vragen over PVC-vloeren?

We hopen dat je meer duidelijkheid hebt gekregen over de verschillen tussen klik- en plak PVC. Op onze website zie je wat er allemaal mogelijk is op het gebied van klik PVC en plak PVC. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder en denken ook graag met je mee.

Waarom Stile Floors

 • Gratis kleurstalen
 • Vrijblijvend advies aan huis, lekker makkelijk
 • We zijn eerlijk, open en transparant
 • Direct de scherpste prijs, verzekerd van een goed eindresultaat
 • Klanten beoordelen ons met een 9+

Wist je dat Stile Floors ook:

 • Binnen elk termijn je vloer legt
 • Een eigen vakkundige legservice heeft
 • Je vloerverwarming organiseert
 • Je plinten plaatst & traprenovaties uitvoert

Wij komen graag over de vloer met onze grote voorbeelden! Maak een vrijblijvende adviesafspraak met één van onze vloerspecialisten en wij komen GRATIS naar jou toe.

Ik wil een afspraak maken Thijs-Jan

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming Stel je voor: het is zondagmiddag en het begint…

10 minuten leestijd

Tanja Jess

Over de floor bij… Tanja Jess

We nemen je mee over de floor bij het vakantiehuisje van Tanja Jess. We…

2 minuten leestijd

Oktober woonmaand

Oktober woonmaand: maak je huis extra sfeervol. In de blog van Stile Floors inspireren…

2 minuten leestijd

Hongaarse punt bruin eiken

Hongaarse punt: een alternatief op de visgraat vloer

De Hongaarse punt is een prachtig alternatief op de visgraat vloer. Wat zijn de…

2 minuten leestijd

De waardering van stilefloors.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1007 reviews.