EEN GELUIDDEMPENDE VLOER KIEZEN: 5 HANDIGE TIPS

Contactgeluiden kunnen het woonplezier van jou of je buren flink in de weg zitten. Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, is een geluiddempende vloer onmisbaar. Maar hoe kies je de juiste geluiddempende vloer voor jouw woning? En waar let je op bij de keuze van een geluiddempende vloer? Dat lees je in deze blog.

Waarom ga je een geluiddempende vloer leggen?

Woon je in een appartement? Dan zitten er zeer waarschijnlijk eisen aan het leggen van een geluiddempende vloer in je appartement. Je bent daarom waarschijnlijk verplicht om voor een goede geluiddempende vloer te kiezen. Maar ook in een vrijstaande woning met bijvoorbeeld een bovenverdieping is een vloer met geluiddempend karakter een goede keuze. Zo vergroot je jouw woonplezier en dat van je huisgenoten!

Tips voor het kiezen van een geluiddempende vloer

Uiteraard wil je met een geluiddempende vloer niet inleveren op stijl. Het is belangrijk dat jouw vloerbekleding past bij de rest van je interieur. Hierin wil je geen concessies doen. Gelukkig is dat ook niet nodig! Met deze tips vind je een geluiddempende vloer die zowel effectief als stijlvol is.

1 | Waar komt de vloer te liggen?

Bij het plaatsen van een geluiddempende vloer is het belangrijk dat je weet waar de geluiddempende vloer komt te liggen. Voor een keukenvloer in een vrijstaand huis heb je waarschijnlijk andere eisen dan bij een woonkamer in een appartement. In ruimtes zoals een keuken of badkamer ligt je focus ook op waterbestendigheid. Kies daarom altijd voor een geluiddempende vloer die aansluit bij de specifieke ruimte.

Een geluiddempende vloer in je appartement

Woon je in een appartement of heb je een bovenwoning? Dan is de kans groot dat je rekening moet houden met een geluiddempende vloer in je appartement. Als voor deze typen woningen een nieuwe vloer gaat kiezen, is het extra belangrijk dat je een geluiddempende vloer kiest. Bij het plaatsen van een vloer in een appartement of bovenwoning gelden wettelijke eisen. Je moet namelijk rekening houden met een geluidreductie van 10 dB Llin. Het aantal decibel meet je met Llin of Lw. In Nederland wordt het aantal decibel weergegeven in de waarde Llin. In veel gevallen moet je rekening houden met deze wettelijke eis. Als je zeker wil weten of dit ook voor jou geldt, kun je het beste contact opnemen met jouw VvE.

Kies je voor plak PVC? Dan is het belangrijk dat je een geluiddempende ondervloer plaatst. Bij punt vier in deze blog vertellen we je daar meer over.

2 | Bepaal je budget

Voordat je begint met zoeken naar een mooie en geluiddempende vloer, is het belangrijk om je budget te bepalen. Op die manier voorkom je namelijk teleurstellingen. De ene vloer is nu eenmaal duurder dan de ander en bepaalde materialen kosten meer dan andere. Zodra je je budget hebt bepaald, kun je filteren op materialen en vloertypen die hierbinnen vallen en perfect aansluiten op je wensen voor een geluiddempende vloer.

3 | Het juiste materiaal

Het materiaal van je vloer is bepalend voor de uiteindelijke demping van contactgeluiden. Het is dus belangrijk dat je je allereerst verdiept in de verschillende mogelijkheden en de mate van demping. De stilste vloer is uiteraard de tapijtvloer. Deze vloerbedekking moet echter wel in je interieur passen. Is dit niet het geval, overweeg dan eens tapijttegels. Een vloerbedekking met een soortgelijke uitstraling, maar met een modulair karakter waardoor je niet vastzit aan één kleur of motief. Ook een PVC vloer is geluiddempend en daarom zeer geschikt. Zo kun je toch de hout- of betonlook creëren die je zoekt zonder de bijkomende contactgeluiden.

Daarnaast is het bij de keuze van het materiaal van je geluiddempende vloer belangrijk om rekening te houden met eventuele vloerverwarming. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van je vloerverwarming is het van belang dat het materiaal van je vloer warmte doorlaat of de warmte goed geleidt. Een PVC vloer werkt geluidddempend en is hier daarom zeer geschikt voor.

4 | Een PVC ondervloer

Om contactgeluiden tot een minimum te beperken, maak je gebruik van een ondervloer. Niet alleen een PVC vloer werkt geluiddempend. De PVC ondervloer werkt namelijk ook geluiddempend. Daarnaast is het ook thermisch isolerend. Dankzij de mooie vloer en de functionele ondervloer geniet je van stijl én functionaliteit. Heb je vloerverwarming? Kies dan een variant die geschikt is om op vloerverwarming te plaatsen.

5 | Laat je vloer leggen door een specialist

Hoewel veel vloeren prima zelf gelegd kunnen worden, is het toch verstandig om voor legservice te kiezen als het om een geluiddempende vloer gaat. De egalisatie en plaatsing van de juiste ondervloer is namelijk cruciaal in dit proces. En moet je vloer verlijmd worden? Dan is het helemaal een goede keuze om voor de vakkundigheid van een specialist te kiezen. Niet alleen weet je op die manier zeker dat je vloer goed gelegd wordt, het is ook nog eens razendsnel gebeurd.

Wil je jouw geluiddempende vloer laten leggen door een specialist? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van onze legservice

Geniet van de stilte

Zodra je nieuwe geluiddempende vloer in huis ligt, kun je genieten van de rust! Verwacht niet dat contactgeluiden nooit meer doordringen, maar je mag er zeker vanuit gaan dat ze aanzienlijk gereduceerd worden door je nieuwe geluiddempende vloer.

Bonustip: wist je dat je ook voor geluiddempende trapbekleding kunt kiezen? Zo wordt er nooit meer iemand wakker in huis wanneer je ‘s avonds laat thuiskomt of vroeg je bed uit moet.

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

Stephanie

Over de floor bij… Stephanie van @huisjevansteph

In deze blog mogen we binnenkijken bij Stephanie en haar gezin in Tilburg. Dit…

Minder dan 1 minuut leestijd

nieuwbouw traprenovatie

Renoveer je kale nieuwbouwtrap met deze tips

Gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwbouwwoning! Er komt ook een drukke periode op…

Minder dan 1 minuut leestijd

Houten traprenovatie

Jouw houten trap renoveren voor een strakke uitstraling

Is jouw huidige trap versleten of gedateerd? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Matte PVC vloer

Mega matte PVC vloeren

Laat je vloer shinen… Of juist niet? Waar vroeger vooral hoogglans meubelen een trend…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1565 reviews.