Zo doe je dat: zelf je visgraat laminaatvloer leggen
Als je een mooie laminaatvloer hebt gekozen is het een uitdaging om de vloer zelf te leggen. In principe kan iedereen dit zelf doen, maar het wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. De vloeren zijn makkelijk te leggen dankzij de klikverbinding. Om het nog iets makkelijker voor je te maken, leggen we je in acht stappen uit hoe je deze vloer legt. Je leest het hier!
1. Klaar voor de start?
Ben je er klaar voor? Je kan natuurlijk gebruik maken van onze legservice, maar ook als je niet zo ervaren bent met klussen, kan je gewoon een laminaat in een visgraatpatroon leggen. Voordat je van start gaat, is het van belang dat je weet én snapt hoe de klikverbinding werkt van je laminaatvloer. Dit bepaalt namelijk hoe je de delen van de vloer moet monteren. De vloerdelen van een laminaat vloer in visgraat kan je met elkaar verbinden met een ‘drop down’ systeem. Dit betekent simpelweg dat je de plank als het ware van boven naar beneden kan klikken. Als je een ‘klik’ hoort, kan je door naar de volgende plank.
2. Laat je vloer acclimatiseren
Is je vloer geleverd? Leg dan alle planken eerst in de ruimte waar je ze gaat leggen. Voordat je begint met het leggen van de laminaat vloer in visgraat, is het belangrijk om de vloer 48 uur te laten acclimatiseren. Hiermee bedoelen we eigenlijk dat de vloerdelen kunnen wennen aan het klimaat in jouw woning. Hierdoor gaan de vloerdelen na het plaatsen niet krimpen en zetten ze ook niet uit. Ben je 48 uur verder? Tijd om naar de volgende stap te gaan!
3. Controleren en schoonmaken van de ondergrond
Stap drie: tijd om te beginnen met de voorbereiding. Een goed begin is het halve werk, ook bij het leggen van vloeren. Het is daarom belangrijk om de ondergrond vlak en egaal te maken. Je kan met een plamuurmes eventuele verfresten of andere oneffenheden verwijderen. Nadat je dat gedaan hebt, is het belangrijk om de ondergrond te controleren op hoogteverschillen. Goed om te weten: bij een visgraat vloer mag er over een lengte van 2 meter niet meer dan 2 millimeter hoogteverschil zijn. Is er meer dan 3 millimeter hoogteverschil? Dan moet je de ondergrond eerst laten egaliseren. Nadat je dit hebt laten doen, kan je de vloer schoonmaken. Zorg voor een ondergrond zonder stof en vuil.
4. De ondervloer leggen
Tijd om écht te beginnen! Bepaal waar je een begin gaat maken met het leggen van de vloer. Dit deel bedek je met de ondervloer en je snijdt de ondervloer op maat. Hiervoor maak je gebruik van bijvoorbeeld een stanleymes.
5. Starterspunten maken en punten bepalen
We zetten voor je op een rijtje hoe je een starterspunt maakt:
- Verbind 3 rechterdelen en 3 linkerdelen met elkaar;
- Teken af van links naar rechts;
- Het gaat in dit geval om beide bovenste plankdelen. Teken vanaf de binnenste hoek van de voor jou linker plank naar de buitenste hoek van de voor jou rechter plank;
- Pak een plankdeel om beide zijden te controleren op de lengte. Het starterspunt moet aan beide zijden even lang zijn als 1 visgraat laminaat plank;
- Zaag het starterspunt op maat. Bewaar de resten, deze heb je later misschien nog nodig voor de kleine hoekjes.
Nu je de starterspunten hebt gemaakt is het tijd om te bepalen waar ze komen te liggen. Je legt een zigzag verband aan met plankdelen. Het zigzag-patroon aan vloerdelen leg je over de hele lengte van de ruimte waar je vloer komt te liggen. Zo kan je bepalen hoe je vloer er in komt te liggen en waar de punten van de vloer gaan komen. Daarna meet je de afstand tot de muur en maak je een plank op maat. Deze plank nemen we ‘kantplank’. Het is belangrijk dat je meerdere kantplanken maakt, die heb je later nodig. Haal de eerste drie of vier visgraat planken uit het zigzag-patroon. Nu start je met het leggen van de starterspunten.
6. De vloer leggen
Nu is het tijd om het eerste starterspunt te plaatsen. Verbind het met de eerste kantplank en schuif het naar de muur. Houdt hierbij rekening met de minimale afstand tot de muur (1 centimeter). Daarna kan je het 2e starterspunt verbinden. Verbind deze eerst met een rechter plank. Je kunt nu dit 2e punt met een extra plank verbinden naar het starterspunt. Daarna verbind je een linkerplank voor de stevigheid. Je kunt het nu uitbouwen naar de muur toe met linker en rechter delen. Bij de muur aangekomen? Vul dan de lege plekken met de kantplanken die je op maat hebt gemaakt. Een visgraat vloer leg je in zigzag verband. Dit betekent dat je elke keer van links naar rechts werkt en weer terug. Dit proces herhaal je tot je vloer volledig is gelegd. Aan het einde van de ruimte aangekomen? Gebruik de resten van de starterspunten voor de lege hoeken. Maak ze op maat en leg de laatste vloerdelen.
7. Geniet!
Stap 8 is de makkelijkste stap: je bent klaar! Geniet van je eigen gelegde visgraat laminaat vloer. Plaats alle spullen in de ruimte die jij er wilt hebben. Perfect!
Geïnteresseerd in een visgraat vloer?
Wil je na het lezen van deze blog toch liever een vloer laten leggen? Geen probleem. Je kunt gebruik maken van onze legservice, zodat je vloer professioneel gelegd wordt. Wil je graag eerst meer weten over een visgraat laminaat vloer? Bekijk dan onze stile floors website of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.
Inspiratie of tips nodig?
Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog