PVC of laminaat: wat zijn de verschillen?

PVC of laminaat: wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee soorten vloeren? Als je van plan bent om een nieuwe vloer te kopen, kan het lastig zijn om een keuze te maken. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos! Dat is natuurlijk erg prettig als je weet wat je zoekt, maar als je niet weet of je moet kiezen tussen PVC of laminaat, kan het een hele zoektocht worden. Wil je een waterbestendige vloer, of zoek je toch een vloer die geschikt is voor vloerverwarming? Kies je voor PVC of laminaat: in deze blog vertellen we je alles over het verschil tussen laminaat en PVC.

PVC of laminaat: wat zijn de grootste verschillen?

Het grootste verschil tussen laminaat en PVC zijn de materialen die gebruikt worden voor de vloeren. Laminaat wordt namelijk gemaakt van verschillende lagen van diverse materialen. Deze materialen zijn op HDF geperst. Dit staat voor High Density Fibreboard. Deze vloeren bestaan uit solide planken, deze leg je met een handige klikverbinding.

PVC vloeren worden gemaakt van het kunststof materiaal polyvinylchloride (PVC). Bij dit type vloer zijn er twee manieren om de vloer te leggen: een klik- of een plakverbinding. De vloeren die gebruikt worden voor de plakvariant (ook wel Dryback genoemd), zijn flexibel en zacht. De klikvariant is minder flexibel. Dat komt omdat dit type vloer een tussenlaag heeft. Een plak PVC vloer is verlijmd op de ondergrond. Hiervoor moet de ondergrond egaal zijn. Klik PVC wordt gelegd door middel van klikverbindingen. Hiervoor hoeft de ondervloer niet eerst speciaal geëgaliseerd te worden. In onze blog ‘De verschillen tussen klik- en plak PVC’ vertellen we je nog veel meer over de verschillen tussen deze twee varianten.

Vloerverwarming

Kies je bij vloerverwarming voor PVC of laminaat? Beide vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Toch wordt hout niet gezien als een perfecte warmtegeleider. Daarom zorgt PVC voor betere geleiding. Hierdoor wordt de warmte van de vloerverwarming sneller afgegeven. Zeker als vloerverwarming de hoofdverwarming is, is dit extra prettig. Wist je dat PVC ook zonder vloerverwarming warm aanvoelt? Hierdoor heb je nooit meer koude voeten!

PVC of laminaat: welke vloer is kindvriendelijker?

We schreven er al eerder over: een geschikte vloer voor kinderen en huisdieren. Het is belangrijk om een kindvriendelijke vloer te hebben, zodat er veilig gespeeld kan worden. Maar: kies je dan voor PVC of laminaat? Beide vloeren zijn geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik. Twijfel je alsnog tussen PVC of laminaat? Dan raden we het bij Stile Floors wel aan om te kiezen voor PVC. Dit type vloer is namelijk een stuk duurzamer is: het gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Een dempende vloer

Kun je op het gebied van demping beter kiezen voor PVC of laminaat? Laminaatvloeren staan bekend om het tikkende geluid, vooral bij lopen met hakken. Bij PVC is dit niet het geval. Omdat het materiaal van de vloeren zachter is, werkt het ook direct geluiddempend. Omdat de vloer iets zachter is, is het voor kinderen ook prettig en veilig om op de vloer te spelen.

Waterbestendigheid

De waterbestendigheid verschilt tussen de twee vloeren. Het is daarom belangrijk om te kiezen of PVC of laminaat goed past bij de ruimte waar de vloer komt. Omdat PVC gemaakt is van plastic, is de vloer daardoor waterbestendig. Als je PVC gebruikt in vochtige ruimtes (bijvoorbeeld een badkamer), is het wel belangrijk dat je bij plak PVC ook gebruik maakt van een waterbestendige PVC lijm. Regelmatig krijgen we de vraag: ‘Kan laminaat tegen water?’ Ons antwoord is dat laminaat minder goed tegen water kan. Spatwater is geen probleem, maar als er een lange tijd water op het laminaat ligt, zuigt het laminaat zich vol en zet de plaat uit.

Badkamervloeren

Ben je specifiek op zoek naar een vloer voor de badkamer? Dan is het goed om te weten of je beter voor PVC of laminaat kunt kiezen. Helemaal waterbestendig laminaat bestaat helaas niet. We raden het daarom aan om te kiezen voor een PVC vloer in de badkamer. Een klein beetje water op laminaat kan geen kwaad. Toch heb je in de badkamer vaak niet alleen te maken met spatwater. Je wil voorkomen dat je hierdoor je vloer snel moet vervangen. Als je ons dus vraagt om te kiezen tussen PVC of laminaat, gaat onze keuze zeker uit naar PVC.

PVC of laminaat: het onderhoud

Kies je op het gebied van onderhoud voor PVC of laminaat? Beide varianten zijn makkelijk schoon te houden. Het is vooral belangrijk dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Hierdoor bescherm je de vloer zo goed mogelijk. Je kunt laminaatvloeren bijvoorbeeld beschadigen door gebruik te maken van veel water. Zorg er daarom voor dat dit type vloer niet te nat maakt. Laat daarnaast vocht op deze vloer niet te lang liggen.

De hoeveelheid water is bij PVC geen probleem. De keuze in schoonmaakmiddelen is daarentegen wel ontzettend belangrijk. Als je de verkeerde middelen gebruikt, kan de toplaag van de vloer namelijk aangetast worden. Bij Stile Floors adviseren we James als merk voor wat betreft schoonmaakmiddelen. Daarnaast maak je deze vloer eenvoudig schoon met lauwwarm water uit de kraan. Schoonmaakmiddelen zijn vaak niet eens nodig.

Heb je een keuze gemaakt tussen PVC of laminaat?

PVC of laminaat: wat heeft jouw voorkeur? Laminaat bestaat langer dan PVC, maar PVC is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Je vindt daarom bij Stile Floors verschillende vloeren van beide varianten. Vind je het lastig om een keuze te maken, of heb je behoefte aan advies over PVC of laminaat? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesafspraak op locatie aan! Onze specialist komt bij je langs en neemt altijd genoeg kleurstalen mee. We delen namelijk graag onze passie voor vloeren. We denken graag met je mee over PVC of laminaat!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

open trap met PVC

Renoveer jouw open trap met deze 8 tips

Een open trap kan een prachtig element in je huis zijn, maar na verloop…

Minder dan 1 minuut leestijd

zwarte bies

Een visgraat vloer mooi afwerken? Gebruik een bies!

Wil je een chiquere en meer verfijnde afwerking bij je PVC visgraat vloer? Gebruik…

Minder dan 1 minuut leestijd

jaren 30 interieur

7 ideeën voor een jaren 30 vloer

De jaren 30 stijl staat bekend om de karakteristieke architectuur, die door velen nog…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1744 reviews.