Uitgelicht: het verschil tussen PVC- en laminaat vloeren

Laminaat of PVC: wat is het verschil? In deze blog van Stile Floors vertellen we je alles over de verschillen tussen laminaat en PVC!

3 minuten leestijd

PVC en laminaat: wat is het verschil?

PVC versus laminaat: wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze twee soorten vloeren? Als je van plan bent om een nieuwe vloer te kopen, kan het lastig zijn om een keuze te maken. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos! Dat is natuurlijk erg prettig als je weet wat je zoekt, maar als je nog geen idee hebt wat je moet kiezen, kan het een hele zoektocht worden. Wil je een waterbestendige vloer, of zoek je toch een vloer die geschikt is voor vloerverwarming? In deze blog vertellen we jou meer over de verschillen tussen PVC en laminaat!

PVC versus laminaat

Het grootste verschil tussen laminaat en PVC

Het grootste verschil tussen laminaat en PVC zijn de materialen die gebruikt worden voor de vloeren. Laminaat vloeren worden namelijk gemaakt van verschillende lagen van diverse materialen. Deze materialen zijn op HDF geperst. Dit staat voor High Density Fibreboard. Laminaat vloeren bestaan uit solide planken, deze leg je met een handige klikverbinding. PVC vloeren worden gemaakt uit kunststof. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride. Bij PVC zijn er twee manieren om de vloer te leggen: met klik PVC of met plak PVC (ook wel Dryback PVC genoemd). De vloeren die gebruikt worden voor plak (Dryback) PVC zijn flexibel en zacht. De klik vloeren zijn minder flexibel, dit komt omdat ze een tussenlaag hebben. Een plak PVC vloer is verlijmd op de ondergrond. Hiervoor moet de ondergrond egaal zijn. Klik PVC wordt gelegd door middel van klikverbindingen. Hiervoor hoeft de ondervloer niet eerst speciaal geëgaliseerd te worden. In onze blog ‘De verschillen tussen klik- en plak PVC‘ vertellen we je nog veel meer over de verschillen tussen deze vloeren.

Vloerverwarming

Zowel laminaat als PVC is geschikt voor vloerverwarming. Toch wordt hout niet gezien als een perfecte warmtegeleider. PVC zorgt voor betere geleiding, hierdoor wordt de warmte van de vloerverwarming sneller afgegeven. Zeker als vloerverwarming de hoofdverwarming is, is dit extra prettig. Wist je dat PVC ook zonder vloerverwarming warm aanvoelt? Hierdoor heb je nooit meer koude voeten!

PVC versus laminaat: welke is kindvriendelijker?

We schreven er al eerder over: een geschikte vloer voor kinderen en huisdieren. Het is belangrijk om een kindvriendelijke vloer te hebben, zodat er veilig gespeeld kan worden. Zowel PVC als laminaat zijn geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik. Bij Stile Floors raden we het aan om gebruik te maken van een PVC vloer. PVC is namelijk ook erg duurzaam: een PVC vloer gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Een dempende vloer

Laminaatvloeren staan bekend om het tikkende geluid, vooral bij lopen met hakken. Bij een PVC vloer is dit niet het geval. Omdat het materiaal van de vloeren zachter is, werkt het ook direct geluiddempend. Omdat de vloer iets zachter is, is het voor kinderen ook prettig en veilig om op de vloer te spelen.

Waterbestendigheid

De waterbestendigheid verschilt tussen laminaat en PVC. Omdat PVC gemaakt is van plastic, is de vloer daardoor waterbestendig. Als je PVC gebruikt in vochtige ruimtes (bijvoorbeeld een badkamer), is het wel belangrijk dat je bij plak PVC ook gebruik maakt van een waterbestendige PVC lijm. Laminaat kan minder goed tegen water. Spatwater is geen probleem, maar als er een lange tijd water op het laminaat ligt, zuigt het laminaat zich vol en zet de plaat uit.

Het onderhoud van de laminaat of PVC vloer

Zowel een laminaat- als een PVC vloer is makkelijk schoon te houden. Het is vooral belangrijk dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt, om de vloer zo goed mogelijk te beschermen. Je kunt laminaatvloeren bijvoorbeeld beschadigen door gebruik te maken van veel water. Zorg er daarom voor dat je een laminaat vloer niet te nat maakt, maar laat vocht op deze vloer ook niet te lang liggen. De hoeveelheid water is bij een PVC vloer geen probleem. De keuze in schoonmaakmiddelen is daarentegen wel ontzettend belangrijk. Als je de verkeerde middelen gebruikt, kan de toplaag van de vloer namelijk aangetast worden. Bij Stile Floors adviseren we James als merk voor wat betreft schoonmaakmiddelen. Tegen een aantrekkelijke prijs is een starterset voor harde vloeren verkrijgbaar via onze klantenservice.

Heb je een keuze kunnen maken?

Laminaat vloeren bestaan langer dan PVC vloeren, maar PVC is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Je vindt daarom bij Stile Floors verschillende types design PVC vloeren, maar ook diverse laminaat vloeren. Vind je het lastig om een keuze te maken, of heb je behoefte aan advies? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesafspraak op locatie aan! Onze specialist komt bij je langs en neemt altijd genoeg kleurstalen mee. We delen namelijk graag onze passie voor vloeren en we denken graag met je mee!

Waarom Stile Floors

  • Gratis kleurstalen
  • Vrijblijvend advies aan huis, lekker makkelijk
  • We zijn eerlijk, open en transparant
  • Direct de scherpste prijs, verzekerd van een goed eindresultaat
  • Klanten beoordelen ons met een 9+

Wist je dat Stile Floors ook:

  • Binnen elk termijn je vloer legt
  • Een eigen vakkundige legservice heeft
  • Je vloerverwarming organiseert
  • Je plinten plaatst & traprenovaties uitvoert

Wij komen graag over de vloer met onze grote voorbeelden! Maak een vrijblijvende adviesafspraak met één van onze vloerspecialisten en wij komen GRATIS naar jou toe.

Ik wil een afspraak maken Thijs-Jan

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming Stel je voor: het is zondagmiddag en het begint…

10 minuten leestijd

Tanja Jess

Over de floor bij… Tanja Jess

We nemen je mee over de floor bij het vakantiehuisje van Tanja Jess. We…

2 minuten leestijd

Oktober woonmaand

Oktober woonmaand: maak je huis extra sfeervol. In de blog van Stile Floors inspireren…

2 minuten leestijd

Hongaarse punt bruin eiken

Hongaarse punt: een alternatief op de visgraat vloer

De Hongaarse punt is een prachtig alternatief op de visgraat vloer. Wat zijn de…

2 minuten leestijd

De waardering van stilefloors.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1077 reviews.