Tips en leginstructies voor laminaat en PVC

Tijd om een vloer te leggen! In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het leggen van een vloer. Ook geven we je nog verschillende nuttige tips mee. Stap voor stap leggen we aan je uit hoe je een laminaat of PVC vloer legt. Ook als je nog twijfelt of je zelf een vloer gaat leggen, of dat je toch besluit om de vloer te laten leggen, kan deze blog nuttig zijn. Het geeft je namelijk een goed beeld van wat je moet weten over het leggen van een vloer.

Stap 1: meters berekenen

Voordat je begint met de vloer, is het belangrijk dat je de ruimte opmeet. Bereken het aantal vierkante meters van het vloeroppervlak. Als je een vloer gaat leggen, moet je altijd rekening houden met extra snijverlies. Hou rekening met 7% snijverlies als je de planken van de vloer diagonaal gaat plaatsen. Bij een visgraatvloer moet je rekening houden met 12% snijverlies. Bedenk vooraf ook of het je gaat lukken om zelf de vloer te leggen. Als je gebruik maakt van plak PVC, moet de vloer namelijk eerst geëgaliseerd worden. Dit wordt meestal gedaan door een specialist. Maar ook het leggen van een visgraatvloer kan een hele klus zijn. Overweeg daarom vooraf of je de vloer zelf gaat leggen, of dat je het toch uit handen geeft.

Stap 2: Tijd voor rust

Heb je een vloer gekozen en is je bestelling in huis? Dan is het tijd voor rust. Klinkt een beetje gek waarschijnlijk. Misschien kun je het zelf ook wel gebruiken, maar het is vooral de bedoeling dat de planken kunnen rusten. Laat de planken minimaal 48 uur in de ruimte liggen. Als je dit niet doet, kunnen de planken gaat uitzetten of krimpen. Als je de planken voor het leggen al in de kamer legt waar de vloer komt, zal het werken minimaal zijn.

 

Stap 3: Een goed begin is het halve werk

Een ondervloer moet goed worden voorbereid als je een vloer gaat leggen. Per vloer verschilt het hoe je de ondervloer moet voorbereiden. Kijk goed wat er voor jouw vloer nodig is. Het is in alle gevallen belangrijk dat de bodemvloer schoon is. Daarnaast moet de vloer ook droog zijn. Als de bodemvloer te vochtig is, zal de vloer sneller gaan werken of zelfs gaan rotten. De ondervloer moet glad en egaal zijn. Gebruik bij het leggen van de ondervloer een vochtscherm. Dit voorkomt dat er vocht in het de vloer komt vanuit de ondervloer. In appartementen of bovenwoningen heb je soms een geluidsreducerende ondervloer nodig. Bij je verhuurder kun je opvragen wat de eisen zijn.

Bij de voorbereiding hoort natuurlijk ook een schone werkbank. In dit geval dus een opgeruimde ruimte. Haal de meubels uit de ruimte en ruim losliggende voorwerpen op. Op die manier voorkom je beschadigingen aan de vloer, zorg je voor een egale ondergrond en ook rust en concentratie in je hoofd.

Stap 4: De vloer leggen

Als je de eerste drie stappen hebt voltooid, is het écht tijd om te beginnen met het leggen van de vloer. Lees de instructies goed door en leg het eerste vloerdeel met de groef naar de muurzijde. Als je de planken in elkaar gaat tikken, gebruik dan een slagblok om de planken te verbinden. Hierdoor voorkom je schade in de vloer en hoef je ook niet op de plank zelf te slaan. Als de eerste baan ligt, kun je verder gaan met de andere banen. Volg hierbij de instructies die bij jouw gekozen vloer horen.

Stap 5: Het einde is in zicht

Herhaal het leggen van de banen tot je aan de andere kant van je ruimte bent aangekomen. Daar moet je gaan meten hoeveel planken je nog nodig hebt. Bij de meeste vloeren moeten de planken in de breedte op maat gezaagd worden. Als je de planken gaat afzagen, moet je er rekening mee houden dat de planken 1 centimeter afstand van de muur af blijven. Als je een vloer legt tegen een muur die niet recht is, moet je de vloer schuin afzagen.

Stap 6: Puntjes op de i

Ben je klaar met het leggen van de vloer? Dan is je nieuwe vloer nu klaar voor gebruik! Vergeet niet om bij sommige vloeren de puntjes op de i te zetten. Sommige vloeren moeten bijvoorbeeld worden nabehandeld met een speciale onderhoudsolie. Daarnaast kun je de vloer nog afwerken met mooie plinten. Houd er rekening mee dat een plint onderdeel is van de muur en niet van de vloer. Kies daarom voor plinten die passen bij je muur. Bij hoge muren staan hoge plinten bijvoorbeeld mooier.

 

Tips en instructies

We geven voor verschillende soorten vloeren nog een aantal extra tips:

  • Is je vloer hoger uitgevallen dan je vooraf had verwacht en kunnen hierdoor de deuren niet meer open? Zaag of schuur dan een stukje van de deur af, zodat de deur weer goed open kan;
  • Ben je nog niet van plan om de vloer te gaan leggen, maar wil je de materialen wel vast in huis hebben? Laat de pakken met vloerdelen dicht zitten als dat mogelijk is. Bewaar ze niet in vochtige of warme ruimte, maar ook niet in de garage of buiten. Leg de verpakkingen in een ruimte waar het ongeveer 18 tot 21 graden is en waar een luchtvochtigheid is tussen de 40 en 60%.

Een vloer kopen bij Stile Floors

Ben je nog op zoek naar een mooie, strakke vloer? Bekijk dan eens alle producten van Stile Floors. Kies bijvoorbeeld de eiken PVC-vloer of kies toch een houtlook laminaat vloer. Heb je nog vragen over de verschillende producten of heb je behoefte aan advies? Neem dan contact met ons op! We staan graag voor je klaar om antwoord te geven op al je vragen. Waar nodig denken we ook graag met je mee.

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC visgraat vloer eiken

Je PVC vloer schoonmaken: hoe doe je dat?

Een PVC vloer schoonmaken is gelukkig erg eenvoudig. Je moet alleen wel even weten…

Minder dan 1 minuut leestijd

Zwarte PVC trap

Maak een statement met zwart PVC op de trap

Een krachtige en moderne uitstraling geven aan je interieur? Dan is zwart PVC op…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vivian beige eiken XL

Tips voor een duurzame vloer in je woning

Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen…

Minder dan 1 minuut leestijd

dichte trap met PVC

Bekleed jouw dichte trap om hem weer te laten stralen

In dit artikel bespreken we waarom PVC een ideale optie is voor het bekleden…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1652 reviews.