Renoveer je kale nieuwbouwtrap met deze tips

Van harte gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwbouwwoning! Het voordeel is dat je veel zelf kunt bepalen. Maar er komt ook een drukke periode op je af. Je wilt de juiste keuzes maken voor de basis: je vloer, de wanden, je keuken, de badkamer en de invulling van je interieur. De aanpak van de trap wordt in eerste instantie misschien niet aan gedacht, maar ook deze moet vaak nog afgewerkt worden. Maar hoe gaat dit in zijn werk en wat gaat dit ongeveer kosten? We vertellen je er graag meer over.

Materiaal en afwerking

De soort trap is onderdeel van hoe je de trap gaat afkleden. In een nieuwbouwwoning wordt de trap vaak afgewerkt met beton of vurenhout. Bij een betonnen trap is het belangrijk dat het gieten zorgvuldig gebeurt, zodat de afwerking later een stuk makkelijker verricht kan worden. Realiseer je ook dat je bij beton achteraf niet meer voor een open trap kunt kiezen. Wil je graag een open trap, dan kun je beter kiezen voor hout als basis.

trap oscar gerookt eiken

Advies nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de keuzes voor je traprenovatie? We helpen je graag verder!

Gratis en vrijblijvend thuisadvies

Blenden of juist een statement?

Jouw nieuwe trap moet natuurlijk naadloos aansluiten op je interieurplannen. Je kunt ervoor kiezen dat hij perfect blend met de rest, of juist dient als blikvanger. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema: zowel voor nieuwbouwhuizen als voor oudere woningen. Het is dan ook belangrijk dat je een duurzaam en stevig materiaal kiest. Neem dan ook de tijd voor je overwegingen. Hout is erg bewerkbaar en past bijna in elk interieur. Maar hou je van een industriële look, dan past staal of beton misschien beter bij je. Hoe dan ook, tegenwoordig kun je echt een statement maken van je trap.

Aandachtspunten bij een nieuwbouwwoning

Bij het naar smaak maken van je nieuwbouwwoning is het belangrijk om je aanpak in de juiste volgorde te doen. Trapbekleding realiseren terwijl de badkamer en keuken nog niet af zijn, is niet gewenst. Zware dingen verslepen kan namelijk heel wat schade aanrichten. Daarnaast kan er na de bouw sprake zijn van vochtproblemen, omdat het vochtgehalte vaak erg hoog is in nieuwbouwwoningen. Dit komt doordat er vaak gebouwd wordt tijdens zowel vochtig als droog weer. Niet alleen de muren zijn daarom vochtig, ook de trap kan vocht bevatten. Wanneer je hebt gekozen voor hout, kan dit om die reden gaan uitzetten. Te vroeg bekleden kan als gevolg hebben dat de trapbekleding losraakt. Vochtvreters of een laagje lak aanbrengen bij de oplevering kan uitkomst bieden. Laat je trap dus pas renoveren wanneer alle zware spullen een plekje hebben gekregen en de ondergrond goed droog is.

De mogelijkheden

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je trap te bekleden. Zo kun je kiezen voor tapijt, schilderen, zandstralen of PVC. Alleen heeft een PVC traprenovatie meerdere voordelen ten opzichte van de andere opties. Zo is een trap van PVC kras- en slijtvast, vraagt het weinig onderhoud, is het geluiddempend én voorzien van een antislip-laag. Daarnaast is het ook een duurzame keuze, want je hebt er jarenlang plezier van. Hou je van een origineel design? Dan kun je met profielen en stootborden unieke combinaties kiezen. 

trap nieuwbouwwoning
houten traprenovatie

Houtlook of betonlook

Als je overweegt om je trap te bekleden met PVC, kies je voor een veelzijdige optie. Zo bieden wij diverse hout- en betonlook designs. Een houtnerfstructuur biedt de warme uitstraling van echt hout, maar zonder de nadelen zoals gevoeligheid voor vocht en krassen. Hou je van een moderne en industriële uitstraling, dan kun je kiezen voor betonlook. Deze optie biedt de ruwe, stoere esthetiek van beton, terwijl het tegelijkertijd comfortabel en gemakkelijk te onderhouden is. Beide stijlen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je de perfecte look kunt creëren die bij jouw voorkeuren en stijl past. 

Klik- of plak PVC?

Voor een traprenovatie wordt meestal plak PVC gebruikt in plaats van klik PVC. Plak PVC, ook wel dryback PVC genoemd, wordt direct op de bestaande trap geplakt met behulp van speciale lijm of een zelfklevende achterkant. Dit zorgt voor een stevige en duurzame bevestiging, waardoor het goed bestand is tegen dagelijks gebruik en de belasting van een trap. Bovendien biedt plak PVC een naadloze afwerking, wat esthetisch aantrekkelijk is voor trapbekleding. Klik PVC valt onder zwevende vloeren en vereist een kliksysteem voor installatie. Dit maakt het minder geschikt voor traprenovatie vanwege de specifieke eisen en vorm van een trap.

Je trap opmeten voor renovatie

Het renoveren van een trap is een precieze klus en besteed je daarom wellicht liever uit. Een nieuwbouwtrap heeft vaak standaardmaten. Daarom is het voor ons makkelijker om je een nauwkeurige offerte te bieden. Voor het ontvangen van een offerte, kun je gebruik maken van onze online trapconfigurator. Hier kun je aangeven of je een open- of dichte trap hebt, of je een rechte trap hebt of juist draaien, hoeveel treden je hebt en wat de maten van je tredes zijn. Vervolgens geef je gemakkelijk je wensen door zoals de kleur van de stootborden en profielen. Na je aanvraag ontvang je binnen twee werkdagen je offerte op maat!

Maak gebruik van onze gratis services

Kom je er niet helemaal uit of wil je onze grote kleurstalen graag in je eigen woning bekijken? Dan kun je bij ons gemakkelijk een gratis advies aan huis inplannen. Onze adviseur neemt je graag mee in de wereld van traprenovatie en alle mogelijkheden. Alvast inspiratie opdoen? Vrijwel alle PVC vloeren in ons assortiment zijn verkrijgbaar voor een traprenovatie. Vraag onze gratis kleurstalen aan om jouw perfecte match te bepalen!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC visgraat vloer appartement

Hoe zorgt een PVC vloer voor minder geluidsoverlast in je flat of appartement?

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC in Hongaarse punt bij Meral

Over de floor bij… Meral van @mella.interior

In deze blog waren we over de floor in Almere bij Meral en haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

eiken wandpanelen achter tv

Welke vloeren zijn er allemaal?

Met zoveel verschillende vloersoorten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste vloer best een…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1701 reviews.