Randafwerking van je vloer: wat zijn de mogelijkheden?

Je bent van plan om een splinternieuwe vloer te leggen. Maar heb je ook nagedacht over de randafwerking? Kies je voor plinten en zo ja, welke? En wanneer is het juiste moment om ze aan te brengen? We vertellen je graag de mogelijkheden in deze blog!

Tref de juiste maatregelen

Bij het leggen van je vloer en het aanbrengen van plinten, is het van belang dat je goede voorbereidingen treft. Voor het mooiste resultaat is het belangrijk dat…

 • De wanden vlak zijn en tot op de vloer glad en haaks afgewerkt
 • Er geen resten van stuc of beton in de overgang van de vloer naar de wand in de weg zitten
 • Lijmresten, kit of verf aan de kozijnen of bestaande plinten geen belemmering vormen
 • Alle plinten, deklatten of grondhout verwijderd zijn op de plekken waar de plinten komen
 • Er geen resten van kantenband zichtbaar zijn na het leggen van de vloer
 • De randen waar de plinten geplaatst worden vrij zijn van behang
 • Muurafwerking zoals stucwerk, behang of saus volledig droog is

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Stile Floors biedt verschillende plinten en randafwerkingen aan, zodat er voor iedere situatie een geschikte afwerking is!

Bekijk randafwerkingen

Welke soorten plinten zijn er en bij welke vloersoort passen ze?

Er bestaan verschillende soorten plinten. Deze zijn op verschillende manieren te verwerken. We leggen je graag per plintsoort uit bij welke vloersoort ze passen en hoe ze verwerkt kunnen worden.

 • Plakplinten en deklijsten

Deze plinten worden verlijmd aan de vloer en worden voornamelijk toegepast op zwevende vloeren zoals klik PVC of laminaat. Ze dekken de dilatatie tussen de wand en vloer af. Plakplinten en deklijsten worden zoveel mogelijk in verstek geplaatst.

 • Hoge plinten

Deze plinten worden verlijmd aan de wand en zijn daarom geschikt voor alle vloersoorten. Voor een goede hechting is de wand bij voorkeur niet voorzien van behang. Daarbij moet stuc- en sauswerk volledig droog zijn, zodat vocht niet in de plint kan trekken. Dit kan namelijk leiden tot uitzetten of loslaten. Is de wand nog vochtig? Kies er dan voor om de plint later te plaatsen. Hoge plinten worden geplaatst met de binnenhoeken in ‘koud verband’ en de buitenhoeken in verstek. 

 • Overzetplinten of renovatieplinten

Zoals de naam al zegt, worden deze plinten vaak ingezet bij renovatie. Overzetplinten of holle plinten bieden uitkomst wanneer oude plinten lastig te verwijderen zijn en je de wand en vloer niet wilt beschadigen. Daarnaast kunnen ze ook eventuele kabels verbergen.

 • Flexibele plint

Een flexibele plint is een oplossing voor ronde muren. De plint is gemaakt van polyurethaanschuim en voorzien van een primer. Daardoor is deze net zo gemakkelijk af te lakken als MDF plinten.

Verschillende kleuren, materialen en formaten

Vrijwel elk type plint is geschikt voor op een PVC vloer, maar de meeste mensen kiezen voor MDF. Dit is een plaatmateriaal dat beschikbaar is in verschillende kleurtinten en formaten. Zo kun je kiezen voor 7, 9 of 12 centimeter hoogte of zelfs meer. Wil je de ruimte graag hoger en ruimer laten lijken? Dan is een hoge plint een mooie optie. Daarnaast zijn de plinten waar wij mee werken voorzien van een uitsparing, waardoor je gemakkelijk kabels weg kunt werken.

plint
zwarte plint

Een extra klassieke uitstraling? Kies voor een band en bies!

Wil je een stijlvolle en klassieke stijl creëren? Dan kun je in combinatie met een plint kiezen voor een band en bies. Deze afwerking wordt vaak gekozen in combinatie visgraat– en walvisgraatpatronen en wordt aangebracht aan de buitenzijdes van de vloer. Denk bijvoorbeeld aan langs de muur en de voor- en achterzijde van de ruimte. Het is ook mogelijk om alleen te kiezen voor een band: een vloerdeel in dezelfde kleur als de vloer, maar zonder zwarte rand als afsluiting. De bies is een zwart dun strookje dat tussen het vloerenpatroon en de band wordt geplaatst, waardoor het patroon als het ware wordt afgesloten.

 

band en bies

Wanneer plaats je de plinten?

Tussen de vloer en de wanden wordt altijd een dilatatie vrijgehouden. Dit betekent dat er een klein beetje ruimte is tussen de vloer en de muur. Dit is vooral bij zwevende vloeren belangrijk, omdat de vloer speling nodig heeft om uit te kunnen zetten. Vervolgens kun je de plinten gemakkelijk over de uiteindes heen plaatsen. Heb je al plinten aan je muur en wil je daar je nieuwe vloer tegenaan leggen? Dan kun je ervoor kiezen om de dilatatie-ruimte uiteindelijk af te kitten.

Kun je een vloer zonder plint leggen?

Een vloer zonder plint leggen wordt niet aangeraden, maar de keuze is natuurlijk aan jou. Het is namelijk bijna onmogelijk om de wanden en vloer perfect op elkaar aan te laten sluiten. Dit betekent dat er dan altijd een kier zichtbaar zal blijven en dat is niet de mooiste afwerking. Daarnaast dienen plinten ook als bescherming. Zo blijft je stucwerk tijdens het stofzuigen onbeschadigd.

Afkitten voor een strak resultaat

Wil je de muren wit laten? Dan kun je ervoor kiezen om de plinten aan de bovenzijde af te kitten. Daarna kun je de plint nog aflakken in een kleur naar keuze voor een strak resultaat. Maar daarnaast kan het afkitten ook een ander probleem oplossen. Wanneer een dekvloer of wand niet volledig waterpas is, kan het zijn dat er een kiertje ontstaat. Dit noemen we glooiing. Egaliseren biedt verbetering, maar lost dit niet volledig op. Dit komt doordat egaline de bestaande lijnen van de dekvloer volgt en daardoor niet waterpas maakt. Door een transparant-grijze kit toe te passen, is dit gemakkelijk te verhelpen.

afkitten

Wat kosten onze plinten?

Al vanaf €5,95 per meter kun je genieten van een mooie randafwerking met een plint van MDF. Deze kun je kiezen in verschillende hoogtes en afwerkingen. Heb je een lastige hoek of een ronde muur? Dan kun je voor €78,50 per meter een flexibele plint toepassen. Mocht je al plinten hebben die lastig te verwijderen zijn, dan biedt een renovatieplint de oplossing. Deze hebben wij ons assortiment voor €22,55 per meter. Wanneer je wilt uitpakken met een extra klassieke uitstraling, dan kun je kiezen voor een band en bies. Een bies bieden we aan vanaf €1,98 per meter.

Gratis en vrijblijvend advies aan huis

Heb je al een mooie nieuwe vloer gekozen, maar heb je geen idee welke randafwerking hier het beste bij past? Onze klantenservice helpt je graag verder. We kijken graag naar jouw persoonlijke situatie en baseren daarop ons advies. Heb je nog helemaal geen keuzes gemaakt voor een vloer en de eventuele afwerking? Bestel dan onze gratis kleurstalen of kies voor een gratis en vrijblijvend advies aan huis. Onze adviseurs komen graag bij je over de vloer!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

eiken wandpanelen achter tv

Welke vloeren zijn er allemaal?

Met zoveel verschillende vloersoorten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste vloer best een…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het algemeen dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vivian beige eiken XL

Tips voor een duurzame vloer in je woning

Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Sophia licht eiken

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1670 reviews.