Dit betekenen de gebruiksklassen van jouw vloer

Bij de zoektocht naar een nieuwe vloer kom je ongetwijfeld termen tegen die niet altijd meteen duidelijk zijn. Eén daarvan is de gebruiksklasse. Hoewel deze term misschien technisch klinkt, is het een simpele manier om te bepalen hoe geschikt een vloer is voor een specifieke ruimte en hoe goed de vloer bestand is tegen slijtage en intensief gebruik. In deze blog leggen we je graag uit wat de verschillende gebruiksklassen betekenen, hoe je ze kunt toepassen en wat dit voor de prijs van jouw vloer betekent.

Wat zijn gebruiksklassen?

Gebruiksklassen zijn een standaard manier om de duurzaamheid van vloeren te beoordelen. Vooral bij laminaat-, vinyl- en PVC vloeren spelen deze klassen een grote rol. De klasse van een vloer geeft aan hoe goed deze bestand is tegen slijtage onder verschillende omstandigheden. Hoe hoger de klasse, hoe intensiever het gebruik waarvoor de vloer geschikt is.

De gebruiksklassen zijn opgedeeld in drie hoofdcategorieën: voor woninggebruik, commercieel gebruik en industrieel gebruik. Binnen elke categorie zijn er verschillende niveaus, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

Voor vloeren die bedoeld zijn voor woninggebruik, zijn er drie klassen:

  • Klasse 21: voor licht gebruik zoals in slaapkamers;
  • Klasse 22: voor normaal gebruik zoals in woonkamers of eetkamers;
  • Klasse 23: voor intensief gebruik zoals in gangen of keukens.

Bij commercieel gebruik zien we dezelfde verdeling, maar dan voor ruimtes met meer belasting zoals kantoren of winkels:

  • Klasse 31: voor licht commercieel gebruik zoals in hotelkamers;
  • Klasse 32: voor normaal commercieel gebruik zoals in winkels of kantoren;
  • Klasse 33: voor intensief commercieel gebruik zoals in drukbezochte winkels of scholen.

Voor industrieel gebruik zijn de klassen nóg robuuster. Denk aan fabrieken, magazijnen en werkplaatsen:

  • Klasse 41: voor licht industrieel gebruik;
  • Klasse 42: voor normaal industrieel gebruik;
  • Klasse 43: voor intensief industrieel gebruik.

 

Gebruiken PVC vloer

De juiste vloer voor de juiste ruimte

De gebruiksklasse van een vloer is vooral belangrijk omdat het je helpt te bepalen waar de vloer het beste tot zijn recht komt. Niet elke vloer hoeft bestand te zijn tegen zwaar gebruik. Zo is een vloer in de slaapkamer, waar weinig op wordt gelopen, niet onderhevig aan dezelfde slijtage als een vloer in de keuken of hal. Daarom is een vloer met een lagere gebruiksklasse vaak voldoende voor ruimtes waar minder belasting op de vloer komt.

In een slaapkamer kan een vloer met klasse 21 prima voldoen. Deze vloeren zijn ontworpen voor licht gebruik en zijn goedkoper omdat ze niet dezelfde mate van slijtvastheid hoeven te hebben als vloeren die dagelijks zwaar belast worden. Voor woonkamers, waar vaker op wordt gelopen en misschien ook meubels worden verschoven, is een vloer met gebruiksklasse 22 een betere keuze. Deze vloeren zijn robuuster en kunnen meer slijtage aan zonder dat ze snel beschadigd raken.

In keukens, gangen of andere drukbezochte ruimtes is het verstandig om een vloer met een hogere gebruiksklasse, zoals 23, te kiezen. Deze vloeren zijn bestand tegen intensief gebruik, zoals het veelvuldig verplaatsen van stoelen, zware meubels en mogelijk ook slijtage door huisdieren.

Voor bedrijven geldt hetzelfde principe, maar dan op grotere schaal. In een winkel of kantoor waar dagelijks veel mensen over de vloer komen, moet de vloer bestand zijn tegen intensief gebruik. Een vloer met een hogere gebruiksklasse, zoals 31 of 32, is hier een betere keuze. Voor zwaar commercieel gebruik, bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat of school, is het verstandig om te kiezen voor klasse 33. Deze is speciaal ontworpen om langdurig bestand te zijn tegen zware belasting.

Wat betekent de gebruiksklasse voor de prijs?

De prijs van een vloer wordt niet alleen bepaald door het materiaal en het design, maar ook door de gebruiksklasse. Vloeren met een hogere gebruiksklasse zijn over het algemeen duurder omdat ze sterker en slijtvaster zijn, en dus langer meegaan.

Voor woonruimtes waar niet veel slijtage optreedt, zoals slaapkamers of logeerkamers, kun je vaak kiezen voor een vloer met een lagere klasse (bijvoorbeeld klasse 21 of 22). Deze vloeren zijn goedkoper omdat ze minder slijtvast zijn, maar dat is in deze ruimtes ook niet nodig. Voor een slaapkamer hoef je immers geen extreem duurzame vloer te hebben.

In ruimtes waar veel gelopen wordt of waar zware meubels staan, zoals keukens en gangen, is het echter verstandig om te investeren in een vloer met een hogere gebruiksklasse. Hoewel deze vloeren duurder zijn, gaan ze ook langer mee. Dit is op de lange termijn juist voordeliger. Hetzelfde geldt voor commerciële ruimtes. Een vloer met een hogere gebruiksklasse kan een flinke investering zijn, maar het voorkomt dat je de vloer snel moet vervangen vanwege slijtage.

In industriële ruimtes, zoals fabrieken of magazijnen, is een nog hogere gebruiksklasse nodig. Vloeren met klassen 41 tot 43 zijn duurder, maar ze moeten dan ook bestand zijn tegen zware machines, chemicaliën en constante belasting. Deze vloeren zijn ontworpen om vele jaren mee te gaan, zelfs onder de zwaarste omstandigheden.

PVC vloer gebruiksklasse

De juiste vloer kiezen voor jouw situatie

De gebruiksklassen van vloeren bieden een handige leidraad bij het kiezen van de juiste vloer voor jouw situatie. Of je nu een vloer zoekt voor een rustige slaapkamer, een drukke keuken of een commerciële ruimte: door naar de gebruiksklasse te kijken, kun je bepalen of de vloer duurzaam genoeg is voor het gewenste gebruik. Hoewel een hogere gebruiksklasse vaak een hogere prijs met zich meebrengt, is dit meestal een investering die zich terugbetaalt door de langere levensduur en minder onderhoud. Het is dus belangrijk om niet alleen naar het uiterlijk van een vloer te kijken, maar ook naar de praktische kant. Door rekening te houden met de gebruiksklasse weet je zeker dat je een vloer kiest die past bij jouw wensen en eisen. Zo kun je jarenlang plezier hebben van jouw vloer!

Op onze site kun je bij de producten specificaties vinden waarbij de mate van ‘gebruik’ weergegeven wordt. Al onze PVC vloeren hebben minimaal klasse 31 en vaak zelfs hoger. ‘Intensief’ betekent bij ons minimaal gebruiksklasse 33. Plak PVC is nog een klasse hoger. Wil je de gebruiksklasse van een specifieke vloer weten of ben je op zoek naar een bepaalde gebruiksklasse? We helpen je graag verder!

Behoefte aan advies?

Een nieuwe vloer kiezen kan best uitdagend zijn. Daarin speelt niet alleen het uiterlijk een rol, maar moet de vloer praktisch ook voldoen. Bij Stile Floors hebben we een uitgebreid assortiment PVC vloeren en laminaatvloeren. Denk aan visgraat, walvisgraat, rechte stroken, Hongaarse punt, Weense punt en tegels. Zo hebben we voor iedere interieurstijl een geschikte vloer. Maar ook als het gaat om gebruiksklassen ben je bij ons aan het juiste adres. Onze specialisten helpen je graag bij het vinden van de beste vloer voor jouw situatie. Daarom bieden we een gratis advies op locatie aan. Op deze manier kun je onze vloeren beoordelen in jouw eigen omgeving én al je vragen stellen over de praktische kant. Wil je alvast kennis maken met ons assortiment? Vraag dan onze gratis kleurstalen aan en wie weet komen we binnenkort bij jou over de vloer!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC visgraat vloer Vivian rustiek eiken | Stile Floors

Visgraat vs walvisgraat: wat zijn de verschillen?

Visgraat en walvisgraat zijn twee populaire en tijdloze vloerpatronen. Hoewel ze veel op elkaar…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gebruiksklasse PVC vloer

Dit betekenen de gebruiksklassen van jouw vloer

De term “gebruiksklasse” geeft aan hoe geschikt een vloer is voor een bepaalde ruimte…

Minder dan 1 minuut leestijd

#vloertrends 2025
PVC Hongaarse punt Duna bruin eiken

Zes vloertrends van 2025 op een rij

Is je woning toe aan een make-over wilt of een frisse touch? Dan is…

Minder dan 1 minuut leestijd

#m² berekenen
Hongaarse punt Duna warm eiken PVC

Hoe bereken je zelf het aantal m² vloer?

Het berekenen van het aantal m² lijkt misschien eenvoudig, maar vaak moet je met…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1954 reviews.