Tips voor een duurzame vloer in je woning

Als je op zoek bent naar een duurzame vloer voor je woning, heb je tegenwoordig veel keuzes. Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen voor- en nadelen als het gaat om duurzaamheid. In dit artikel behandelen we verschillende vloersoorten, zodat je een weloverwogen en duurzame keuze kunt maken.

1. Houten vloer

Houten vloeren hebben een tijdloze uitstraling en worden vaak geassocieerd met duurzaamheid. Hout is immers een natuurlijk materiaal dat lang kan meegaan als het goed wordt onderhouden. Een houten vloer komt onder andere prachtig tot zijn recht in authentieke woningen. Het nadeel is echter dat echt hout gevoelig is voor krassen, vocht en temperatuurschommelingen. Daarnaast heeft de productie soms een negatieve impact op bossen en ecosystemen.

2. Tegelvloer

Tegelvloeren zijn bijzonder robuust en onderhoudsarm, waardoor ze ideaal zijn voor drukke huishoudens. Ze zijn bestand tegen vocht, krassen en vlekken, en zijn verkrijgbaar in diverse stijlen en kleuren. Het nadeel van tegelvloeren kan zijn dat ze koud aanvoelen en niet altijd even comfortabel zijn om op te lopen. Bovendien kan de productie van tegels energie- en waterintensief zijn.

3. Laminaatvloer

Laminaatvloeren zijn betaalbaar, veelzijdig en gemakkelijk te installeren. Ze bieden een goede imitatie van hout en tegels, maar zijn vaak minder duurzaam dan hun natuurlijke tegenhangers. Laminaat kan gevoelig zijn voor vocht en krassen, en heeft doorgaans een beperkte levensduur.

4. PVC vloer

De populariteit van PVC vloeren is de afgelopen jaren gestegen vanwege hun duurzaamheid en gemak in onderhoud. Ze zijn bestand tegen vocht, krassen en slijtage, waardoor ze geschikt zijn voor intensief gebruik in elke ruimte van je huis. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in diverse dessins, waaronder houtlook en betonlook. Het materiaal is bijna niet van echt te onderscheiden en door het brede aanbod is er voor elk interieur wel een geschikte PVC vloer.

Nadelen van PVC

PVC kan echter ook enkele nadelen met zich meebrengen. Zo kunnen er mogelijke oneffenheden ontstaan wanneer je de vloer niet voorziet van de juiste ondervloer. Ook kan het materiaal gevoelig zijn voor agressieve schoonmaakmiddelen, waardoor je de vloer kunt beschadigen. Kies daarom liever voor een mild reinigingsmiddel in combinatie met water. Daarnaast is een vloer van PVC in aanschaf iets minder budgetproof dan laminaat, maar gaat hij wel veel langer mee.

PVC als duurzame optie

Ondanks enkele nadelen blijft PVC een aantrekkelijke optie als het gaat om duurzame vloeren. Met de juiste keuzes en overwegingen kan PVC een langdurige en milieuvriendelijke toevoeging zijn aan je woning. Bij Stile Floors hechten we waarde aan duurzaamheid en veiligheid. Onze collectie bestaat uit enkel hoogkwalitatieve vloeren die aan strenge eisen voldoen. Zo weet je zeker dat je echt voor duurzaam kiest op allerlei gebieden.

We helpen graag!

Na deze blog ken je alle mogelijkheden voor een duurzame vloer. Heb je alle opties overwogen en ben je klaar om je keuze te maken? Dan kan een gratis thuisadvies uitkomst bieden. Samen met onze adviseur kun je vrijblijvend alle mogelijkheden bespreken. Wil je liever eerst meer informatie over onze collectie of de duurzaamheid daarvan? Neem dan contact op met onze klantenservice of lees onze pagina over duurzaamheid.

Dryback PVC Hongaarse punt Duna beige

Stile Floors en duurzaamheid

Meer weten over hoe wij bijdragen aan duurzaamheid? We vertellen je graag meer.

Meer informatie over duurzaamheid

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

eiken wandpanelen achter tv

Welke vloeren zijn er allemaal?

Met zoveel verschillende vloersoorten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste vloer best een…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het algemeen dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vivian beige eiken XL

Tips voor een duurzame vloer in je woning

Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Sophia licht eiken

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1670 reviews.