De voor- en nadelen van een PVC vloer

In deze blog vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een PVC vloer. Hierdoor maak je een goede afweging of dit type vloer echt is wat jij zoekt.

Minder dan 1 minuut leestijd

De voor- en nadelen van een PVC vloer

Steeds meer mensen kiezen voor een PVC vloer in huis. Dat is ook niet zo gek, er zijn namelijk veel voordelen. Toch is het verstandig om je keuze te baseren op grondig onderzoek. Hier komen ook de PVC vloeren nadelen aan bod. In deze blog vind je daarom een overzicht van de PVC vloeren voordelen en nadelen. Alles op een rij, lekker overzichtelijk. Zo maak je de juiste keuze en geniet je nog jarenlang van jouw nieuwe vloer!

Wat is een PVC vloer?

PVC vloeren worden gemaakt van de kunststof polyvinylchloride. Dit materiaal is zeer sterk en kan goed bewerkt worden. Hierdoor onderscheidt je het materiaal bijna niet van echt hout. Het is dan ook geen toeval dat deze vloeren in zoveel verschillende kleuren en motieven verkrijgbaar zijn. Gelukkig hebben de PVC vloeren weinig nadelen en veel meer voordelen. Dus voordat we dieper ingaan op de PVC vloeren nadelen, vertellen we je graag eerst meer over de voordelen.

Wat is PVC?

Dit type vloer wordt dus gemaakt van kunststof: polyvinylchloride (PVC). Dit materiaal wordt ook voor andere producten gebruikt. Denk aan kozijnen of buizen. De meeste vloeren van dit materiaal worden voorzien van een PU toplaag. PU staat voor Polyurethaan. Dit zorgt voor de beschermende laag op de vloer. De vloeren bevatten dus geen hout.

Voordelen van de PVC vloer:

+ Onderhoudsvriendelijk

Eén van de allergrootste voordelen is het onderhoudsvriendelijke karakter. Dat komt omdat het product nauwelijks stof en vuil vasthoudt. Je hoeft bijvoorbeeld een houtlook PVC vloer minder te onderhouden dan een echte houten vloer. Stofzuigen en afnemen met een vochtige dweil is vaak al voldoende om de vloer mooi en schoon te houden.

+ Duurzaam

In tegenstelling tot veel andere type vloeren, heb je van dit type vloer jarenlang plezier. Zelfs op plekken waar volop geleefd wordt, zoals de keuken of woonkamer. De investering die je doet bij de aanschaf, verdient zich dan ook dubbel en dwars terug.

+ Geschikt voor vloerverwarming

PVC heeft de eigenschap dat het warmte doorlaat. Het materiaal kan zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur en voelt daarom nooit koud aan. Een groot voordeel is dan ook dat de vloer erg geschikt is voor vloerverwarming. De warmte van de vloerverwarming wordt uitstekend geleid en zorgt voor een aangename temperatuur in huis.

+ Eenvoudig (zelf) te leggen

Omdat PVC lichtgewicht is en je het eenvoudig bijsnijdt, is het leggen vrij eenvoudig. De verschillende PVC tegels of stroken worden los op de ondervloer geplaatst of verlijmd als het een zeer grote oppervlakte betreft. Je kunt jouw nieuwe PVC vloer dan ook zelf leggen als je er even de tijd voor neemt. Zie je dit niet zitten of wil je verzekerd zijn van een strak en egaal eindresultaat? Dan kun je bij Stile Floors rekenen op onze vakkundige legservice!

+ Geluiddempend

Met de juiste ondervloer is dit type vloer isolerend én geluiddempend. Contactgeluiden worden aanzienlijk verminderd en externe geluiden dringen moeilijker door tot jouw ruimte. Dit voordeel is daarom ook erg prettig als je bijvoorbeeld in een bovenwoning of appartement woont.

+ Geschikt voor iedere ruimte

Nog een voordeel van PVC vloeren: ze kunnen waterdicht gemaakt worden en zijn daarmee geschikt voor iedere ruimte. Zelfs in de keuken of badkamer kun je dit type vloer dus prima leggen! Er zijn dus geen PVC vloer nadelen in de badkamer. Een PVC vloer in de badkamer is zelfs erg geschikt. Dat komt omdat de vloer waterbestendig is én warmte eenvoudig doorlaat.

PVC vloeren nadelen:

Nu je meer weet over de pluspunten van dit type vloer, vertellen we je ook meer over de mogelijke PVC vloeren nadelen die er zijn. Let er wel op dat PVC vloeren nadelen vaak ontstaan als de vloer verkeerd gelegd is, of omdat de verkeerde ondervloer gebruikt is.

– Mogelijke oneffenheden

Omdat PVC over het algemeen erg dun is, is het belangrijk dat de ondergrond van de vloer egaal is en geen oneffenheden heeft. Is dit wel het geval, dan is de kans groot dat deze oneffenheden ook te zien en voelen zijn wanneer de vloer gelegd is. Door de juiste techniek te gebruiken, is de vloer goed te leggen op alle ondervloeren, waaronder tegels. Hierdoor voorkom je PVC vloeren nadelen.

– Gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen

Deze PVC vloeren nadelen kun je eenvoudig voorkomen. Bij het onderhoud raden we het namelijk aan om de vloer alleen met water en een dweil af te nemen. Veel schoonmaakmiddelen zijn te agressief en kunnen de vloer beschadigen. Gelukkig zijn deze producten niet nodig, want je kunt gewoon gebruik maken van lauwwarm water uit de kraan. Ook is het niet nodig om speciale onderhoudsmiddelen aan te schaffen.

– Iets duurder dan laminaat

We krijgen vaak de vraag: ‘Wat is duurder: laminaat of PVC?’ Ondanks dat PVC betaalbaar is, blijft dit type vloer wel iets duurder dan bijvoorbeeld een alternatief als laminaat. Toch blijkt in de praktijk dat de aanschaf van laminaat zich op den duur niet zo makkelijk terugbetaalt als de aanschaf van een PVC vloer. Laminaat is iets gevoeliger voor slijtage en heeft ook net wat meer onderhoud nodig. Hierdoor hoeven deze PVC vloeren geen nadelen te zijn.

Nog een kleine tip

Een PVC vloer en rubber gaan niet goed samen. Denk hierbij aan stoel- en tafelpoten die gemaakt zijn met dit materiaal. We raden je aan om vilt of ander beschermend materiaal tussen de vloer en het rubber te plaatsen.

Een vloer die voldoet aan jouw wensen

Heb je nog vragen over de PVC vloeren nadelen en voordelen? Of kun je wel wat advies gebruiken? Dan helpen we je bij Stile Floors graag verder. Plan een gratis adviesgesprek aan huis bij ons in. We vertellen je meer over de PVC vloeren nadelen en voordelen. Ook kunnen we je meer specifieke productinformatie geven. Denk bijvoorbeeld aan de voor- en nadelen van click PVC. Daarnaast nemen we extra grote kleurstalen mee. Hierdoor krijg je een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden.

Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om gratis kleurstalen te bestellen. Hierdoor kun je zelf vast wat vloer inspiratie opdoen. Heb je nog vragen over de PVC vloeren nadelen en voordelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee en we geven je graag meer informatie over de PVC vloeren nadelen en voordelen!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

PVC visgraat kwaliteit

De kwaliteit van PVC vloeren

Een vloer is één van de meest bepalende factoren in je interieur. Het is…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC vloer visgraat

Een bohemian vloer kiezen voor je interieur | Stile Floors

Een bohemian vloer kiezen voor je interieur Bohemian, ook wel boho genoemd, is een…

4 minuten leestijd

PVC Visgraat Sophia beige eiken

Nieuwe vloer kiezen | Stile Floors

Een nieuwe vloer kiezen Een nieuwe vloer kiezen is niet altijd even makkelijk. Als…

4 minuten leestijd

Alles over Scandinavische vloeren | Stile Floors

Ontdek de charme van de Scandinavische vloeren in je interieur! Lees onze blog voor…

Minder dan 1 minuut leestijd

De waardering van stilefloors.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1298 reviews.