Het onderhouden van een PVC vloer: alles wat je moet weten

Een PVC vloer is een populaire keuze voor veel huishoudens en bedrijven vanwege de duurzaamheid, veelzijdigheid en het stijlvolle uiterlijk. Net als elke vloer vereist een PVC vloer echter het juiste onderhoud om er jarenlang mooi uit te blijven zien. In deze uitgebreide blog behandelen we de meest gestelde vragen over het onderhouden van een PVC vloer. Zo weet je precies hoe je jouw vloer in topconditie kunt houden!

Wat is een PVC vloer en waarom is onderhoud belangrijk?

Een PVC vloer is gemaakt van polyvinylchloride, een synthetisch materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen. Het veelzijdige materiaal kan hout, steen of tegels imiteren, wat PVC een aantrekkelijke keuze maakt voor verschillende interieurstijlen. Het onderhoud van een vloer van PVC is essentieel om ervoor te zorgen dat de vloer er jarenlang goed uit blijft zien, zijn beschermende laag behoudt en slijtage wordt geminimaliseerd.

Sophia beige eiken rechte plank

Hoe onderhoud je een PVC vloer?

Het onderhouden van een vloer van PVC is eenvoudig, maar het vereist wel regelmaat en de juiste technieken. Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen:

Dagelijks onderhoud

  • Stofzuigen of vegen

Het dagelijks verwijderen van stof, vuil en zand is essentieel om te voorkomen dat kleine deeltjes de vloer beschadigen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel om krassen te voorkomen, of veeg de vloer met een zachte bezem.

Wekelijks schoonmaken

  • Dweilen

Dweil de vloer wekelijks met een vochtige dweil en een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor PVC vloeren. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel of schurende middelen, omdat deze de beschermende toplaag van de vloer kunnen aantasten.

  • Gebruik van een pH-neutraal reinigingsmiddel

Een pH-neutraal reinigingsmiddel is ideaal voor het onderhouden van een PVC vloer. Dit voorkomt beschadigingen aan de toplaag en houdt de vloer mooi.

Periodiek onderhoud

  • Dieptereiniging

Af en toe kan het nodig zijn om de vloer grondiger te reinigen met een speciaal daarvoor bestemde dieptereiniger. Dit helpt om eventuele ophoping van vuil en vet te verwijderen die met regulier dweilen niet weggaan.

  • Opnieuw aanbrengen van polish of beschermlaag

Afhankelijk van het gebruik en de slijtage kan het nuttig zijn om eens in de zoveel tijd een nieuwe beschermlaag of polish aan te brengen. Dit helpt om de vloer er als nieuw uit te laten zien en biedt extra bescherming tegen krassen en slijtage.

Hoe voorkom én verwijder je krassen?

Krassen zijn een veelvoorkomend probleem bij vloeren, en een PVC vloer is hierop geen uitzondering. Hoewel PVC vloeren over het algemeen bestand zijn tegen krassen, is het toch belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om ze te voorkomen en te behandelen.

Voorkomen van krassen

  • Gebruik viltjes onder meubels

Plaats viltjes onder de poten van meubels om te voorkomen dat deze krassen veroorzaken bij het verschuiven.

  • Deurmatten plaatsen

Plaats deurmatten bij ingangen om te voorkomen dat zand en vuil de vloer binnendringen. Zand en vuil kunnen als schuurpapier werken en krassen veroorzaken.

  • Vermijd schoenen met harde zolen

Probeer harde schoenen of schoenen met hakken te vermijden op de PVC vloer, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Verwijderen van krassen

  • Lichte krassen

Voor lichte krassen kun je een zachte doek en een speciaal daarvoor bestemde vloerpolish gebruiken om de krassen weg te werken.

  • Diepere krassen

Bij diepere krassen kun je overwegen om een herstelkit voor PVC vloeren te gebruiken. Deze kits bevatten vaak een vulmiddel en kleurstoffen om de kras te maskeren.

  • Professionele reparatie

In het geval van zeer diepe of uitgebreide krassen kan het nodig zijn om een professional in te schakelen om de beschadigde delen van de vloer te repareren.

Sophia war eiken visgraat PVC

Voorkomen is beter dan genezen

Regelmatig stofzuigen en dweilen kan krassen op je PVC vloer voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Bekijk aanbevolen reinigingsproducten

Het onderhoud van een klik PVC vloer

Een PVC klik vloer, die vaak zwevend wordt gelegd zonder lijm, vereist enigszins ander onderhoud dan een traditioneel verlijmde PVC vloer. Een van de grootste voordelen van een PVC click vloer is dat deze gemakkelijk (zelf) te installeren en te verwijderen is. Dit maakt het eenvoudig om delen van de vloer te vervangen indien nodig. Bovendien is de vloer flexibel, wat het onderhoud iets anders maakt dan bij gelijmde PVC vloeren.

Regelmatig onderhoud van een klikvloer

Net als bij andere PVC vloeren is het belangrijk om een PVC click vloer regelmatig te stofzuigen of te vegen om vuil en stof te verwijderen. Gebruik een licht vochtige dweil met een mild reinigingsmiddel om de vloer schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen overtollig water achterblijft, omdat dit in de naden kan trekken en de vloer kan beschadigen. Omdat een PVC click vloer zwevend is gelegd, is het belangrijk om regelmatig te controleren of de naden nog goed aansluiten. Bij slijtage of verschuivingen kunnen de panelen in uitzonderlijke gevallen losraken, wat op tijd moet worden gecorrigeerd.

Langer genieten van je vloer

Een PVC vloer onderhouden is eenvoudig als je de juiste stappen volgt. Door regelmatig te stofzuigen, wekelijks te dweilen en voorzichtig om te gaan met meubels, blijft je vloer er jarenlang als nieuw uitzien. Of je nu een plak PVC vloer of een klik PVC vloer hebt, met de juiste zorg kun je schade en slijtage minimaliseren en de levensduur van je vloer verlengen. Vergeet niet dat het voorkomen van krassen en het tijdig behandelen ervan essentieel zijn voor een onberispelijke uitstraling van je PVC vloer.

Hulp of advies nodig?

Kom je er niet uit wat betreft onderhoud, heb je schade aan je vloer of ben je toe aan een nieuwe vloer? We helpen je uiteraard graag verder! Onze klantenservice staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Voor het uitzoeken van een nieuwe vloer kun je gratis en vrijblijvend een advies aan huis inplannen. Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van jouw perfecte vloer én geven je uitgebreid advies over het onderhoud. Wil je zeker zijn van een strak resultaat? Dan kun je gebruik maken van onze vakkundige legservice. Ons streven is dat je jarenlang probleemloos kunt genieten van je (nieuwe) droomvloer!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

#m² berekenen
Hongaarse punt Duna warm eiken PVC

Hoe bereken je zelf het aantal m² vloer?

Het berekenen van het aantal m² lijkt misschien eenvoudig, maar vaak moet je met…

Minder dan 1 minuut leestijd

#onderhoud
Sophia war eiken visgraat PVC

Het onderhouden van een PVC vloer: alles wat je moet weten

Net als andere vloeren vereist een PVC vloer onderhoud om zo lang mogelijk mee…

Minder dan 1 minuut leestijd

#PVC
Stile Floors PVC Visgraat Oscar donkerbruin eiken

De dikte van een PVC vloer in alle mogelijke situaties

Wanneer je overweegt een PVC vloer aan te schaffen, is het belangrijk om te…

Minder dan 1 minuut leestijd

#Egaline
egaliseren van de dekvloer

Alles over het toepassen van egaline voor je vloer

Het gebruik van egaline is een populaire keuze voor het verkrijgen van een gladde,…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1908 reviews.