Is een pvc vloer krasbestendig? Info en tips voor het behoud van je vloer

Het liefst wil je een vloer natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Krassen op het oppervlak horen heir niet bij. In dit blog lees je alles over pvc als krasbestendige vloer. De kenmerken en voordelen op een rij zodat je precies de juiste keuze maakt.

4 minuten leestijd

Waarom een krasbestendige vloer?

Niets in het huis wordt zo intensief gebruikt als de vloer. Belangrijk dus dat je een vloer kiest die goed tegen een stootje kan. Elke dag wordt er op gelopen, worden er meubels overheen gesleept en krijgt het de vloer heel wat gewicht te verduren. Dit laat de vloer niet onberoerd, waardoor er krassen en beschadigingen kunnen ontstaan. Elk vloertype is hier gevoelig voor: hout, laminaat, tapijt, tegels, vinyl en pvc. Het honderd procent voorkomen van krassen en beschadigingen is dus (helaas) niet realistisch. Toch zijn er bepaalde type vloeren die hier beter tegen kunnen dan andere vloeren. Een pvc vloer is bijvoorbeeld een vloer die erg goed bestand is tegen krassen. Je kunt een pvc vloer krasbestendig noemen dankzij diverse factoren. Waarom dit is en hoe je krassen zo veel mogelijk kunt voorkomen, lees je hier!

Wat veroorzaakt de krassen?

Om toekomstige krassen op je vloer te voorkomen, is het handig om te weten hoe deze krassen veroorzaakt worden. Natuurlijk zijn er duidelijke oorzaken die in ieder huishouden voorkomen, zoals het verschuiven van zware meubels of spullen, of meubels niet voorzien van beschermviltjes. Zonder vilt is een lichte stoot al genoeg voor een grote kras. Maar heb je er weleens over nagedacht dat zand of vuil onder je schoenen ook een grote veroorzaker van krassen is? Of dat dweilen met een agressief schoonmaakmiddel (een allesreiniger of groene zeep) ook voor blijvende schade zorgt?

Betonlook vloer VT wonen

Shop de vloer: PVC vloertegels VT wonen lichtgrijs

Pvc als krasbestendige vloer

De zaken die krassen op de vloer veroorzaken zijn tot op zekere hoogte te voorkomen, maar helemaal uitsluiten is geen optie. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je vloer zoveel mogelijk bestand is tegen krassen. pvc is over het algemeen een erg slijtvaste kunststof. Krassen ontstaan dan ook minder snel dan bij andere type vloeren. Een pvc vloer kan dus met recht als krasbestendige vloer worden bestempeld. Het materiaal wordt namelijk voorzien van een sterke en slijtvaste toplaag die bestand is tegen veelvuldig gebruik. Zeker in ruimtes waar volop geleefd wordt biedt een krasbestendige pvc vloer dan ook uitkomst.

Krassen op je pvc vloer behandelen

Hoewel het materiaal behoorlijk goed tegen een stootje kan, zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe voorzichtig je ook omgaat met je meubilair of schoonmaakmiddelen, een kras op je vloer kan toch ontstaan. Maar wees gerust, dit is eenvoudig op te lossen. Wanneer de vloer gelegd is, adviseren we bijvoorbeeld overtollig pvc kunststof te bewaren. Dit overtollige pvc kun je goed gebruiken om een beschadiging te herstellen. Verwijder de beschadigde vloer of tegel en maak de plek schoon. Vervolgens leg je het nieuwe pvc er in en lijm je het vast. Jouw pvc vloer ziet er weer helemaal uit als vanouds. Wil je deze klus liever overlaten aan experts? Dan staan onze specialisten klaar om dit voor je te doen!

Tips om krassen op pvc te voorkomen

Dat een pvc vloer krasbestendig is, is een fijne zekerheid. Maar wat extra tips om krassen écht te voorkomen kan natuurlijk nooit kwaad. Met deze tips houd je je vloer namelijk zo lang mogelijk mooi.

kwadacha naturel eiken

Shop de vloer: Kwadacha naturel eiken Visgraat PVC

Tip 1 | Leg schoonloopmatten neer bij iedere buitendeur

Door schoonloopmatten bij je buitendeuren te leggen, zorg je ervoor dat het meeste vuil en zand achterblijft op de mat en niet in je huis belandt. Op deze manier verklein je de kans om krassen te veroorzaken door steentjes die onder je schoenen zijn blijven zitten of zand dat tussen je zolen en de vloer blijft schuren.

Tip 2 | Plaats viltjes onder alle meubels

De meeste mensen plaatsen al viltjes onder de stoelpoten van bijvoorbeeld de eetkamerstoelen. Deze worden nu eenmaal vaak heen en weer geschoven over het oppervlak. Maar het zijn vaak de grotere meubels die uiteindelijk voor de echte krassen zorgen. Simpelweg omdat je hier geen viltjes onder hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een grote boekenkast of salontafel die toch die ene keer verplaatst moet worden en een diepe kras achterlaat.

Tip 3 | Gebruik speciale pvc reiniger

Gewone schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger zijn vaak te agressief voor een pvc vloer. Hiermee beschadig je de toplaag en juist deze is zo belangrijk voor de krasbestendigheid. Je pvc krasvast houden kan dan ook het beste met speciale schoonmaakmiddelen. Deze reinigingsmiddelen zijn minder agressief maar maken je vloer wel degelijk goed schoon.

Pvc vloer krasbestendig en duurzaam

Nu je weet dat een pvc vloer één van de meest krasbestendige vloeren is, ligt de keuze voor dit type vloer voor de hand. En wist je dat pvc naast krasbestendig nog veel meer voordelen heeft? Lees ook eens ons artikel over de voor- en nadelen van pvc.

Heb je nog vragen over pvc of twijfel je nog over welke pvc vloer het beste in je interieur past? Vraag gratis kleurstalen aan of neem contact op met onze experts. We bieden vrijblijvend advies aan huis zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt!

Waarom Stile Floors

  • Gratis kleurstalen
  • Vrijblijvend advies aan huis
  • Vakkundige legservice
  • Klanten beoordelen ons met een 9+

Wist je dat Stile Floors ook:

  • Je trap kan bekleden
  • Je (MDF) plinten kan monteren
  • Je vloerverwarming kan organiseren
  • Je bijpassende karpet regelt

Wij komen graag over de vloer met onze grote voorbeelden! Maak een vrijblijvende adviesafspraak met één van onze vloerspecialisten en wij komen GRATIS naar jou toe.

Ik wil een afspraak maken Thijs-Jan

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

real lichtgrijs beton

Op zoek naar vloer inspiratie? Ontdek deze 5 tips!

Ontdek deze vloer inspiratie voor jouw interieur en vind de perfecte vloer! Handige tips…

3 minuten leestijd

Is een pvc vloer krasbestendig? Info en tips voor het behoud van je vloer

We krijgen vaak de vraag of een pvc vloer krasbestendig is. Ontdek hier alle…

4 minuten leestijd

Een geluiddempende vloer kiezen: 3 handige tips

Contactgeluiden kunnen het woonplezier van jou of je buren flink in de weg zitten.…

2 minuten leestijd

Uitgelicht: de voordelen van pvc trapbekleding

Pvc trapbekleding brengt vele voordelen met zich mee. Welke dat zijn? Stile Floors bespreekt…

3 minuten leestijd

De waardering van stilefloors.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 335 reviews.