Je laminaatvloer onderhouden, hoe doe je dat?

Als je een laminaatvloer hebt, wil je natuurlijk dat de vloer zo lang mogelijk mee gaat. Een laminaatvloer heeft onderhoud nodig om hem zo lang mogelijk mee te laten gaan. Het maakt niet uit welke laminaatvloer je hebt, in deze blog van Stile Floors geven we je alle tips over je laminaatvloer onderhouden. Hint: het is heel gemakkelijk!

Een laminaatvloer onderhouden

Goed om te weten: laminaat is opgebouwd uit meerdere lagen. Namelijk een toplaag, een decorlaag en een sterke laag van HDF. De toplaag is super sterk en zorgt dat de vloer beschermt blijft tegen invloeden van buitenaf, zoals beschadigingen of water. Het onderhoud van laminaat is vrij eenvoudig.

 

Droog onderhoud

Om je vloer goed te reinigen, is het belangrijk dat je vloer vrij gehouden wordt van stof, zand of ander klein vuil. Je kunt daarom je vloer het beste twee keer per week stofzuigen. Daarnaast kun je ook een zachte bezem gebruiken of een stofdoek. Maak je gebruik van een stofzuiger? Zorg er dan wel voor dat deze zachte borstels aan de voet heeft, zodat je geen krassen maakt. Als je zand en stof niet weghaalt, kan dit ook zorgen voor beschadigingen.

Vochtig onderhoud

Naast dat je gebruik maakt van droog onderhoud voor je laminaatvloer, is het ook belangrijk dat je de laminaatvloer een keer per week vochtig reinigt. Gebruik wel altijd een schoonmaakmiddel die geschikt is voor laminaat. Maak absoluut geen gebruik van ammoniak, chloor of schuurmiddelen. Er bestaan speciale laminaatreinigers die je kunt gebruiken. Wring altijd je dweil of doek goed uit voordat je gaat dweilen. Als je namelijk teveel water gebruikt, kan het vocht in de planken komen waardoor het bol trekt. Daarnaast kun je het beste gebruik maken van lauwwarm of koud water in plaats van heet water. Warm water verdampt sneller en daardoor blijven er meer zeepresten achter. Dat zorgt voor strepen en een plakkerig laminaat.

Onderhoud laminaat azijn

Wil je de laminaatvloer goed schoonhouden? Dan is een beetje schoonmaakazijn gemengd met water een goed middel. Het is belangrijk om daarna wel een dweil of microvezeldoek te gebruiken, om de vlekken op de vloer goed te verwijderen.

Hardnekkige vlekken?

Heb je hardnekkige vlekken op je vloer? Gebruik dan een vochtige doek en terpentine of aceton. Gebruik nooit allesreiniger, groene zeep of boenwas. Deze producten maken je laminaat namelijk dof.

Laminaat schoonmaken met ammoniak

Is je laminaat dof geworden? Meng dan eenmalig een klein scheutje ammoniak met water. Je kunt dan je vloer met een vochtige doek schoonmaken, waarna hij weer prachtig zal glimmen.

 

Vlekken op je laminaat

Als je vlekken of krassen op je laminaatvloer hebt, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Je kunt een vlek het beste eerst proberen weg te halen met een droge doek. Lukt dit niet? Gebruik dan water en een doek. Wil je vlekken voorkomen? Dan is het belangrijk dat je de laminaatvloer goed onderhoudt met een speciale schoonmaakset. Gebruik nooit middelen op een laminaatvloer die zijn bedoeld voor houten vloeren (denk aan onderhoudswas of polish). Deze kunnen namelijk en slecht effect hebben op de vloer.

Laminaat onderhoudstips

We geven je graag nog enkele andere laminaat onderhoudstips:

  • Gebruik een inloopmat om zoveel mogelijk vuil en stof van de vloer te houden. Laminaat is wel voorzien van een harde, beschermende kunststoflaag, maar zanddeeltjes op de vloer kunnen krasjes veroorzaken;
  • Ga je zware meubels of zware spullen plaatsen? Doe dan altijd voorzichtig, zodat je voorkomt dat er krassen en beschadigingen ontstaan;
  • Maak gebruik van vilten stoeldoppen. Dat is beter voor je meubels én voor je vloer;
  • Vermijd vocht. Is er gemorst op de vloer? Ruim het dan zo snel mogelijk op;Fz
  • Wring je dweil goed uit als je gaat dweilen. Als je teveel water gebruikt, kan het namelijk in de voegen lopen;
  • Heb je huisdieren? Zet dan de drinkbakken niet direct op de vloer, maar maak gebruik van waterbestendige placemats;
  • Daarnaast kunnen kamerplanten of bloemen je laminaatvloer ook vochtig maken. Gebruik daarom onderzetters om dit te voorkomen;
  • We reden het af om je laminaat schoon te maken met een stoomreiniger. Met zo’n soort apparaat kan de onderkant van de laminaatvloer namelijk vochtig worden. Daardoor kan de vloer gaan opbollen en kromtrekken.

Tijd voor een nieuwe vloer?

Is je vloer toch echt aan vervanging toe? Vraag dan een gratis adviesgesprek op maat aan. We komen graag bij je langs op locatie, om te kijken welke vloer het mooist tot zijn recht komt in jouw ruimte. Wil je weten welke vloeren we allemaal aanbieden? Neem dan eens een kijkje op onze inspiratiepagina. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

eiken wandpanelen achter tv

Welke vloeren zijn er allemaal?

Met zoveel verschillende vloersoorten beschikbaar, kan het kiezen van de juiste vloer best een…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het algemeen dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vivian beige eiken XL

Tips voor een duurzame vloer in je woning

Van hout tot tegels en van laminaat tot PVC, elke vloersoort heeft zijn eigen…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Sophia licht eiken

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1676 reviews.