Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan het beste kunt leggen? Bij Stile Floors is dit vanzelfsprekend een dagelijks terugkerend onderwerp. In deze blog leggen we je graag uit welke verschillende legrichtingen er zijn, maar ook de voordelen daarvan. Ga je voor een visgraat vloer, de Hongaarse punt of toch liever rechte stroken? Na deze blog is je keuze waarschijnlijk makkelijker gemaakt!

Allereerst sommen we graag de verschillende legrichtingen voor je op:

  • Lengte-richting
  • Breedte-richting
  • Diagonale richting
  • Visgraat
  • Hongaarse punt

Lengte-richting

Deze legrichting is de meest voorkomende richting om een vloer te laten leggen. De PVC stroken worden bij deze richting parallel langs de langste muur van de ruimte gelegd. Hierdoor benadruk je de lengte van de ruimte en dit zorgt voor een klassieke uitstraling. Vaak komt de houtnerf en -structuur bij deze legrichting nog beter tot zijn recht. De lengte-richting is voornamelijk in kleinere ruimtes gunstig, want het zorgt voor een extra ruimtelijk effect.

Breedte-richting

Bij deze legrichting wordt de vloer dwars op de langste muur gelegd. Hierdoor benadruk je de breedte van de ruimte. Dit is voornamelijk gunstig wanneer je een (lange) smalle ruimte breder wilt laten ogen. Door deze manier van leggen, wordt het oog naar de zijwanden getrokken.

Diagonale richting

Kies je voor een diagonale richting, dan kies je voor een unieke legrichting. De planken worden bij deze legrichting in een hoek van 45 graden vanaf de muren gelegd. Dit creëert een ruimtelijk en dynamisch effect. De rechte lijn wordt hierbij doorbroken, wat zorgt voor een interessant patroon. Wil je een speels en dynamisch effect creëren? Kies dan voor een diagonale legrichting!

Visgraatpatroon

Het visgraatpatroon is op dit moment bij Stile Floors verreweg het populairste patroon. De planken worden dan in een zigzagpatroon gelegd, waardoor er een visgraatmotief ontstaat. Dit patroon is al eeuwenoud en nog steeds ontzettend populair. Al sinds de 16e eeuw wordt deze klassieke vloer toegepast in kastelen en landhuizen. Tegenwoordig wordt een PVC visgraatvloer ook vaak gekozen voor in nieuwbouwwoningen. Het voegt namelijk veel karakter en sfeer toe aan de ruimte. Naast het traditionele visgraatpatroon is nu ook de walvisgraat een grote trend. De planken van een walvisgraat vloer zijn groter en langer, waardoor de vloer een stuk rustiger oogt.

Hongaarse punt

De Hongaarse punt is een variant op het visgraatpatroon. Dit klassieke patroon kwam pas later in de mode gedurende de 16e eeuw. De Hongaarse punt wordt gelegd in een hoek van 60 graden, waardoor er een pijlvormig patroon ontstaat. Net zoals het visgraatpatroon heeft deze vloer een klassieke en stijlvolle uitstraling. De planken van een Hongaarse punt zijn in verstek gesneden, waardoor het net even iets anders is dan een visgraatpatroon. Ook dit patroon zorgt voor dimensie en diepte, waardoor je een ruimte optisch breder of langer kunt laten lijken. Wil je een karaktervolle en chique vloer? Dan is ook de Hongaarse punt een mooie optie!

Voor welke legrichting kies jij?

Na deze blog ben je op de hoogte van de verschillende legrichtingen. Welke je kiest, is natuurlijk afhankelijk van jouw ruimte en persoonlijke voorkeur. Hopelijk hebben we je met deze blog kunnen helpen met het maken van een keuze. Mocht je toch nog twijfels hebben, dan komen we graag bij je thuis voor een gratis advies aan huis. Onze adviseurs helpen je graag bij het kiezen van een vloer, maar denken ook graag met je mee over de legrichting. Daarnaast is het mogelijk om ter plekke alles in te laten meten en een vrijblijvende offerte op maat te laten maken. We zijn benieuwd welke richting we met jou op mogen gaan!

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

legrichting vloer

Wat is de beste legrichting voor een vloer?

Ooit weleens nagedacht over een nieuwe vloer en in welke richting je deze dan…

Minder dan 1 minuut leestijd

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

Stephanie

Over de floor bij… Stephanie van @huisjevansteph

In deze blog mogen we binnenkijken bij Stephanie en haar gezin in Tilburg. Dit…

Minder dan 1 minuut leestijd

nieuwbouw traprenovatie

Renoveer je kale nieuwbouwtrap met deze tips

Gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwbouwwoning! Er komt ook een drukke periode op…

Minder dan 1 minuut leestijd

Houten traprenovatie

Jouw houten trap renoveren voor een strakke uitstraling

Is jouw huidige trap versleten of gedateerd? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om je…

Minder dan 1 minuut leestijd

Matte PVC vloer

Mega matte PVC vloeren

Laat je vloer shinen… Of juist niet? Waar vroeger vooral hoogglans meubelen een trend…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1565 reviews.