Een nieuwe vloer kiezen

Een vloer is de basis van je woning. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Het kan bepalend zijn voor je interieur, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ga je out of the box of kies je voor een neutrale basis? De keuze is reuze en dat kan best lastig zijn. Zo zijn er verschillende patronen, materialen en eigenschappen. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Het materiaal van de vloer

Zoals we al schreven, kun je kiezen uit veel verschillende patronen, materialen en eigenschappen. Daarom begint je keuze met het type vloer. We sommen de materialen voor je op:

  • Houten vloer
  • Laminaatvloer
  • Tapijt
  • Tegelvloer
  • Gietvloer
  • PVC vloer

PVC is een goede keuze voor veel huishoudens. Dit product is namelijk nauwelijks te onderscheiden van echt hout, maar heeft wel de voordelen van het materiaal polyvinylchloride. Waarom? Dit type vloer is in talloze designs en kleuren verkrijgbaar. Ook vraagt het weinig onderhoud. Neem bijvoorbeeld een vloer met een rechte plank, of juist een motief zoals visgraat. In deze blog focussen we ons dan ook voornamelijk op PVC.

In welke ruimte komt de nieuwe vloer?

Wanneer je een nieuwe vloer kiest, is het belangrijk dat je rekening houdt met de ruimte waarin de vloer komt te liggen. Het moet namelijk passen bij de ruimte, maar je wilt deze waarschijnlijk ook een bepaalde uitstraling geven. Dit is vaak voor een kinderkamer anders dan voor bijvoorbeeld een kantoorruimte. PVC is geschikt voor iedere ruimte en daarom kun je kiezen voor eenheid of juist verschillende patronen. Het is in ieder geval belangrijk dat je een vloer kiest die past bij jouw persoonlijke smaak. 

Welke look moet de vloer hebben?

Allereerst is het belangrijk om na te denken over de stijl van je vloer. Gaat je voorkeur naar houtlook of steenlook? We lichten de twee varianten voor je uit:

Houtlook

Houtlook is een vloer met een houten uitstraling. Bij deze nieuwe vloer heb je de keuze uit lichte of juist donkere vloeren in verschillende patronen. Denk bijvoorbeeld aan rechte stroken, visgraat of de Hongaarse punt. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de kleuren van je interieur. Gelukkig is er meer dan genoeg keuze!

Betonlook

Gaat je voorkeur uit naar een robuuste of strakke uitstraling? Dan is een betonlook vloer misschien een goede optie. Ook bij dit type vloer heb je keuze uit verschillende kleuren en patronen. Denk aan beton, graniet of gemêleerd. Is je interieurstijl landelijk of industrieel en ben je op zoek naar een stoere vloer? Dan is dit type vloer de perfecte keuze!

Geluidsreductie

Woon je in een appartement, flat of ga je een nieuwe vloer leggen op een bovenverdieping? Dan kan geluidsreductie een belangrijke eis zijn. Zowel voor jezelf als vanuit de regels die opgesteld zijn binnen de VVE. Het is in deze gevallen van belang dat je hier rekening mee houdt bij het kiezen van een nieuwe vloer. 

De 10dB-eis, vastgelegd in de jaren negentig, stelt dat vloerbedekking van een woning de contactgeluidsisolatie van een betonvloer met tien decibel moet verbeteren. Wil je hier meer over weten? We schreven er een uitgebreide blog over.

Zelf je vloer leggen of laten leggen?

Ben je handig of heb je juist twee linkerhanden? Bij het kiezen van een nieuwe vloer is het ook belangrijk om na te denken of je deze zelf wilt leggen, of wilt laten leggen. Sommige PVC vloeren zijn goed zelf te leggen, zoals klik PVC. De plakvariant kun je juist beter laten leggen, omdat egaliseren en verlijmen een precieze klus is. Dit kun je beter overlaten aan een vakman.

Ga je de nieuwe vloer zelf leggen? Dan is het belangrijk dat je weet hoeveel materiaal je nodig hebt en welke stappen je moet zetten. Wellicht kan onze blog met tips en leginstructies je verder helpen! 

Kwaliteit en milieu

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Wij verkopen onze A-merk vloeren onder een private label. Ze voldoen aan de hoogste milieu- en gezondheidseisen wereldwijd. Daarnaast valt PVC ook onder duurzame vloeren, omdat het materiaal veelzijdig te verwerken is. Diverse labels en certificaten vormen daarvan het bewijs. 

We komen graag over de vloer

Het kiezen van een nieuwe vloer kan best wat keuzestress met zich meebrengen. De kleuren en structuren kunnen onder invloed van licht namelijk enorm verschillen. Daarom is het vaak het beste om deze bij natuurlijk daglicht in je eigen omgeving te bekijken. Kies je voor een gratis thuisadvies, dan kan onze adviseur je voorzien van alle informatie en met je meedenken over deze bepalende keuze. Bovendien zijn garantie en service van groot belang. Dit geeft rust en zekerheid wanneer er eventuele problemen zijn. We begeleiden je zo goed mogelijk tijdens het hele proces, vanaf de oriëntatie tot aan de realisatie.

Inspiratie of tips nodig?

Bekijk hier alle inspiraties, tips en blog

Femke Meines

Over de floor bij… Femke van @femke.meines

Een tijdje geleden kwamen we over de vloer bij Femke Meines. Samen met haar…

Minder dan 1 minuut leestijd

akoestiek verbeteren

Hoe verbeter je de akoestiek in huis?

Heb je een ruimte die gevoelig is voor een slechte akoestiek? Harde en kale…

Minder dan 1 minuut leestijd

Vloerverwarming

Alles over vloeren en vloerverwarming

Ontdek de voordelen van vloerverwarming en geschikte vloeren voor een warm en comfortabel huis.…

Minder dan 1 minuut leestijd

betonlook kantoorvloer

Wat is de beste kantoorvloer?

Ben je op zoek naar de beste vloer voor je kantoorpand? Best een uitdaging…

Minder dan 1 minuut leestijd

Core beige eiken PVC visgraat

7 tips voor het kiezen van een vloer voor jouw nieuwbouwwoning

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht, gefeliciteerd! Het kiezen van de juiste vloer kan best…

Minder dan 1 minuut leestijd

Dryback PVC visgraat Julia beige eiken

Een PVC vloer: is dat veilig?

In het Algemeen Dagblad verscheen er begin december 2023 een artikel over de gezondheidsrisico’s…

Minder dan 1 minuut leestijd

PVC Visgraat vloer Sophia licht eiken | Stile Floors

Eerst de vloer of eerst de keuken plaatsen?

Heb je net een nieuwbouwwoning gekocht of wil je gaan verbouwen? Dan vraag je…

Minder dan 1 minuut leestijd

traprenovatie van PVC

Alles over een traprenovatie

Voordat je begint aan een traprenovatie, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee…

Minder dan 1 minuut leestijd

Gratis kleurstalen Gratis advies thuis
De waardering van stilefloors.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 1702 reviews.